Er virksomhedsmæglere nutidens dinosaurer?

Underleverandør til bådbranchen – prisindikation 1,9 mio. kroner – heraf har alene varelageret en værdi af 900.000 kroner. Web-shop med salg af kvalitetslegetøj til børn – prisindikation 100.000 kroner.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jo, der er nok at vælge imellem på onlineportaler som Matchonline.dk og Aminos virksomhedsbørs, hvis du vil købe en virksomhed.

I snart 15 år har du kunnet købe virksomheder digitalt – enten virksomheder, som køber og sælger selv har lagt ind gratis, som på Amino, eller i Matchonlines tilfælde, virksomheder, som virksomhedsmæglere, advokater, revisorer eller andre rådgivere har flaget mod at betale et abonnement.

Virksomhedshandel er som regel en kompliceret affære. Alene værdisætningen afhænger af mange forhold. Alligevel undergår virksomhedshandel i stigende grad nye standardiserede former, efterhånden som digitaliseringen skrider frem.

På iværksætterportalen Amino opfatter man de traditionelle virksomhedsmæglere som »nutidens dinosaurer«. Mæglerne har godt nok en hjemmeside, hvor de præsenterer de virksomheder, de arbejder for.

Og de bruger også portaler. Men mæglerne skal ofte have 100.000 kroner eller mere, før de sætter et salgsarbejde i gang. Og siden kommer så det egentlige honorar, der udgøres af en procentdel af salgssummen. På matchonline tilbyder rådgivere dog et »minipristjek« for 10.000 kroner.

For mindre virksomheder er det mange penge at betale. Derfor er der dem, der mener, at de kan gøre salgsarbejdet billigere og måske også bedre selv.

Det hjælper Amino dem så med. Nu forsøger portalen endda at facilitere handler til en værdi af over 30 mio. kroner.

Det er godt, at der kommer mere gennemsigtighed omkring virksomhedshandler. Men at dømme virksomhedsmæglere ude som dinosaurer er nok lidt for tidligt.

Virksomhedshandler kræver stor tillid og diskretion. De kan sjældent gennemføres til fornuftige priser, hvis ikke virksomheden er salgsmodnet. Den skal skæres til. Mæglere ved hvordan. Prismodeller er også yderst komplicerede. I vore dage indbefatter de ofte sælger-finansiering. Der kan også være »earn-out modeller« indeholdt, hvor sælgers indsats indgår i handlen, og hvor hans endelige pris afhænger af den solgte virksomheds afkast i de næste to år.

Den type forhold kan næppe alene afklares ved hjælp af avancerede online-redskaber. Men flere redskaber som dem, der vil komme til rådighed på Amino og måske også i et vist omfang på Matchonline, vil alligevel stille sælgerne bedre. De får mulighed for hands-on at sætte sig ind i, hvad en salgsproces og et ejerskifte egentlig indebærer i praksis.

Det vil nok gå, som det går på boligmarkedet i disse år. Flere vælger at sælge deres bolig selv med hjælp fra »Robinhus« og »Boliga«. Men flertallet foretrækker stadig at have en mægler ind over i salgsprocessen, selv om han er dyr. Der er alt for meget, man skal have styr på.