Er Torm-aktien guld eller skrot?

En højst besynderlig prissætning i Torm-aktien undrer markedsdeltagere. Efter en ny redningsplan vurderer aktionærerne, at markedsværdien skal hæves til op mod 40 mia. kr.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Det skrantende danske rederi Torm vil nå en værdi på op mod 40 mia. kr. værd.

Det vurderer de nuværende aktionærer i rederiet, beregnet ud fra den øjeblikkelige aktiekurs. Men den prissætning af aktien har ingen forbindelse til virkeligheden, siger en række markedsdeltagere.

"Magen til irrationel adfærd er ikke set længe," siger en toneangivende dansk investor.

Årsagen til aktionærernes overraskende høje værdisætning skal findes i en meddelelse i sidste uge fra selskabet. Her fremgik det, at den kommende redningsplan for det kriseramte rederi ville indebære en betydelig udvanding af de eksisterende aktionærer. Det fik umiddelbart aktien til at falde med over 40 pct. til omkring 50 øre pr. aktien.

Men det fald var slet ikke tilstrækkeligt i forhold til, at de eksisterende aktionærer blot vil sidde tilbage med 1-2 pct. af aktierne, når planen er gennemført. Torm har nemlig fredag fortsat en markedsværdi på over 400 mio. kr. og aktionærerne bliver udvandet til 1 pct. Markedsværdien skal stige til 40 mia. kr. før det retfærdiggøre den nuværende værdi. Bliver de eksisterende aktionærer udvandet til 2 pct. skal værdien være 20 mia. kr.

"Værdierne er væk i selskabet, så aktionærerne skal være glade for hver eneste øre der er tilbage, når den her restrukturering er overstået. Det er meget lidt rationelt det som sker i Torm, og det skal man som investor naturligvis være  meget forsigtig med," siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank.

Et lille plus for de nuværende aktionærer er, at Torm også vil være en virksomhed i bedre stand efter redningsplanen. I første omgang nedskriver bankerne gælden, så den kommer på niveau med hvad skibene er værd. Derefter kan bankerne konvertere noget af gælden om til egenkapital og dermed udstede nye aktier. Til sidst den amerikanske find Oaktree indskyder nye skibe og får aktier for dem. Når alt det er overstået kommer de eksisterende aktionærer til at sidde tilbage med 1-2 pct.

"Det er en gigantisk udvanding som kommer til at ske. Men man skal huske, at i forbindelse med udvanding bliver der eftergivet gæld og der kommer nye skibe ind. Så Torm bliver et mere lækkert selskab og ikke så finansielt anstrengt. Men aktionærerne kommer stort set til at miste alle værdierne," siger Jacob Pedersen.

Torm er kastet ud i en livstruende krise, blandt andet fordi rederiet satsede voldsomt på nye skibe op til finanskrisen. Det viste sig fatalt efter fragterne begyndte at falde.