Er Tesla-stifteren klar med banebrydende batteriløsning?

Amerikanske Wall Street Journal mener at vide, at stifteren af elbil-firmaet Tesla, Elon Musk, torsdag vil afsløre køreklare planer for et koncept, der vil få vindmølle- og solcelleejere til at klappe i hænderne.

Foto: LUCY NICHOLSON. Tesla Motors' stifter og topchef Elon Musk. han gør sig i alt fra elbiler til rumraketter. Nu er han mulighvis på vej med en rentabel løsning på, hvoran man kan opbevare overskudsstrøm.
Læs mere
Fold sammen

Et af de nuværende problemer med alternative energikilder er, hvad man gør med overskudsstrøm. Hvad gør man f.eks. med elektriciteten fra vindmøller, når vinden blæser, men alle energiforbrugerne sover?

Ifølge den anerkendte amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal er den innovative erhvervsmand og ophavsmand til elbil-virksomheden Tesla Motors, Elon Musk, på vej med et svar på det spørgsmål. Avisen skriver på sin hjemmeside, at Musk torsdag vil offentliggøre sit seneste fremadskuende projekt - og at det netop handler om at opbevare elektrisk strøm på en rentabel måde.

Tesla Motors er ved at bygge et stort produktionsanlæg uden for ørkenbyen Reno i staten Nevada, hvor virksomheden skal producere batterisystemer til sine elbiler, der det seneste år har solgt som varmt brød. Og det er angiveligt på denne fabrik, at virksomheden skal producere en ny type batterier, som ikke er målrettet køretøjer, men som skal indgå i stationære energiopbevaringssystemer.

Helt op til 25 procent af virksomhedens output skal gå til de stationære batterisystemer. Og det er ifølge avisen mere end rigeligt til at forsyne det nuværende globale behov for den slags løsninger, hvor energi altså bliver opbevaret som elektricitet indtil der er brug for den.

Så satsningen skal nok ses som et tegn på, at Elon Musk mener, at der ligger et uopdyrket marked og venter på den rette teknologi, der kan løse problemerne med overskudsstrøm, lyder det ifølge avisen fra analytikeren Cosmin Laslau fra analysebureauet Lux Research,

»Det er en lille omgang teknologi, der leder efter et marked,« siger Cosmin Laslau.

Opbevaringssystemerne skal tilsyneladende dække flere typer behov. De burde kunne produceres både i både små enheder, som vil være målrettet eksempelvis en husstand med solcelleanlæg, og i en langt større version. Den kunne eksempelvis være i containerstørrelse og være målrettet vindmølleparker.

Ideen er ikke officiel endnu, og det bliver givetvis interessant at følge, hvad Elon Musk præcis har med i mappen til den præsentation, der er ventet torsdag. Men ideen om stationære batterier er ikke overraskende i sig selv. Blandt andet vestkyststaten Californien kører forsøgsordninger, der skal klarlægge mulighederne i at lagre strøm fra vindmølleparker i batterier, skriver Wall Street Journal.