Er strømmen alt for dyr? Den danske energisektor står til granskning i EU

Indeholder kampen om de danske elkunder et element af ulovlig statsstøtte med høje elpriser til følge? Det spørgsmål er nu på vej til behandling i EU-Kommissionen

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forærer den danske stat elkunder til en værdi af flere milliarder kroner til de »gamle« danske elselskaber som en form for ulovlig statsstøtte? Og fører dette til for ringe konkurrence på elmarkedet, så danske elkunder kommer til at betale for meget for strømmen?

De spørgsmål skal EU-Kommissionen nu tage stilling tilblot få dage efter, at Folketinget vedtog en lov, der skulle sikre større konkurrence på det danske elmarked.

Med loven får elselskaberne fremover pligt til at orientere egne kunder om, at de kan vælge at skifte leverandør. Men samtidig skal elselskaberne også oplyse om, at leverancen af elektricitet fortsætter uændret, såfremt kunderne ikke foretager sig noget.

Dermed er incitamentet til at skifte leverandør forsvindende lille, lyder det fra energiselskabet Natur-Energi, som i dag indbringer sagen for EU-Kommissionen.

»Vi mener, at der er tale om statsstøtte, når den danske stat uden modydelse giver de store elselskaber eneret til at skrive til kunderne og fortælle, at de kan vælge en anden leverandør. For hvilken interesse har elselskaberne i at give kunderne letforståelig og enkel vejledning i at vælge en anden leverandør?« spørger Jette Miller, kommunikationschef i Natur-Energi.

I EU-Kommissionen er der ifølge Berlingskes oplysninger stor interesse for den danske sag.

»Der er rigeligt med brænde på bålet til, at det her er en sag, der vil have Kommissionens interesse,« lyder det fra en kilde i EU-Kommissionen, der ønsker at være anonym.

Også Peter Møllgaard, institutleder på Økonomisk Institut på CBS, vurderer, at sagen vil få høj prioritet.

»EU-Kommissionen har særligt fokus på to ting: ulovlig statsstøtte og energisektoren. Derfor er det oplagt, at denne sag bliver afprøvet. Finder Kommissionen, at der er tale om ulovlig statsstøtte, vil den danske regering skulle rette ind.«

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) føler sig dog sikker på, at den danske lovgivning vil klare frisag i EU.

»Natur-Energi er i deres gode ret til at klage. Jeg er helt tryg ved, at vi nu har fået styr på den fremadrettede proces, så vi får øget konkurrencen på elmarkedet,« lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren.