Er Oscar mere end bare en fest

Det er en fest, og det er noget, alle filmelskere ser frem til. Men er Oscar statuen et pejlemærke for succes?

Leonardo DiCaprio har allerede fået en række priser for The Revenant – og til morgen fik han endelig fik sin første Oscar-statuette efter adskillige nomineringer tidligere år. Foto: 20th Century Fox
Læs mere
Fold sammen

Oscar-statuetterne blev uddelt i nat, og amerikanske filmelskere og hele filmindustrien har med rette glædet sig til denne årlige fest, hvor de bedste skuespillere, de bedste instruktører og de bedste film og hvad deraf følger bliver hædret i en gigantisk fest i Los Angeles.

Men alle mulige medier har selvfølgelig også op til festen analyseret, hvad en sådan prisuddeling betyder for industrien. Kan man forudse, at en film vil blive god, hvis man henter Oscar-skuespillere og ditto instruktører ind. Nej, det er der ikke belæg for. Masser af film flopper på trods af en perlerække af gode intentioner både med hensyn til manuskript og ansatte for og bag kameraerne. Så Oscar er en fest for branchen, og lad det så være ved det.

Men så let er det heller ikke i Hollywood, hvor grænsen mellem fiasko og succes er hårfin. Hvis man rammer en blockbuster, så triller millioner og måske milliarderne ind af sig selv. Og eftersom skuespillernes honorarer er tårnhøje – ofte tocifrede millionbeløb i den tunge ende – så tæller det, hvad man gør i den branche. Og det er en blanding af det helt rigtige manuskript på det helt rigtige tidspunkt med de helt rigtige personer til at producere filmen.

En mand som Leonardo DiCaprio har aldrig fået en Oscar, selv om han kan have fået den, når man læser denne artikel. For han er nomineret til bedste skuespiller for filmen »The Revenant«. Men han har været en guldgrube for Hollywood og har været med til at indtjene næste syv milliarder dollar til industrien, skriver CNNMoney.

Som professor Abraham Ravid fra Yeshiva University skriver på den amerikanske tv-station CNBCs hjemmeside, så er det uhyre vanskeligt at knytte en Oscar-statuette sammen med en garanti for, at hvis man hyrer tilstrækkeligt mange af den slags medarbejdere, så har man en sikker succes. Han skriver, at f.eks. filmen »Monuments Men« med Oscar-vinderne Cate Blanchett og Jean Duarjadin og flere nominerede som Matt Damon og George Clooney ikke blev den succes, man havde drømt om. Så nogen garanti findes ikke.

Men derfor er Oscar-festen alligevel vigtig alene af den grund, at der bliver sat fokus på talent og filmens mange ansatte, uanset om de står for musikken, kameraføringen, instruktionen eller hoved- og bi-roller. Og en masse andre har stort glæde af denne årlige fest ikke mindst frisører i Hollywood, kjole­designere og en masse sideprodukter, der vil blive solgt i kølvandet på den gigantiske fest.

Berlingske beskrev forleden de såkaldte swag bag, som de nominerede får med hjem, hvis ikke de får prisen. Disse swag bags indeholder ting til en værdi af 1,3 mio. dollar. Det er den slags sideindustri, som Oscar-akademiet helst ikke vil identificere sig med i en tid, hvor der er stor fokus i en amerikansk valgkamp på frådseri og de rige, der får mere og mere. Derfor har de også taget afstand fra de swag bags, som de nominerede får under hånden fra virksomheder, der gerne vil sole sig i berømmelsen.

Ifølge Hollywood Reporter sparer Oscar-akademiet heller ikke på udgifterne. Der er i år afsat 21,8 mio. dollar til selve showet og 17 mio. dollar til før og efterfester og til pressen og visninger af film før uddelingen af priserne.

Den seneste undersøgelse af, hvad det betyder for selve byen Los Angeles, ligger helt tilbage i 2008, da man konstaterede, at der blev pumpet 130 mio. dollar ind i den lokale økonomi hvert eneste år, skriver en af de lokale tv-stationer KPCC på deres hjemmeside. Ifølge stationen har det næppe den store indflydelse på byens samlede økonomi. Men det er dog et pænt spark til det lokale erhvervsliv og sammenlignes med den indflydelse, et olympiske lege har på et lokalsamfund – eller afslutningen på den amerikanske fodboldsæson, den såkaldte superbowl.

For DiCaprio betyder det dog noget at få denne eftertragtede pris. Ganske vist scorer han kassen, hver eneste gang han stiller op til en film. Han fik i honorar for »Wolf on Wall Street« 25 mio. dollar plus bonus, og han har ligget på en løn på cirka 20 mio. dollar for en række af hans øvrige film. Og hvis han heller ikke fik sin Oscar i nat, så kan han prale af at være medlem af en eksklusiv klub, der aldrig fik statuetten. De tæller skuespillere som Harrison Ford, Samuel L. Jackson, Will Smith, Johnny Depp og Glenn Close samt et utal af andre særdeles kendte navne.

Men mon ikke han har fået sin pris. Alle vædede på, at han ville få den dennegang, men det vil altså ifølge mange økonomer ikke ændre noget i hans liv. Altså ud over at han kan skrive prisen ind på sit CV, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.