Er krisebankerne blevet til guld?

Det er fedt at være den børs- spekulant, der i tide gik ind i Diba Bank. Ikke mange har kunnet glæde sig over et afkast på 160 procent på bare seks måneder. Godt for ham, men sagen vidner også om, hvor svært det kan være at fusionere sig til en egentlig oprydning i den danske banksektor.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få spekulanter byder hurtigt bankerne op i pris, fordi handlen med aktierne er beskeden. Men det har den slagside, at feltet af købelystne banker bliver mindre, fordi kursen er kommet så højt op, at det er for dyrt at lægge et bud på banken. For der må nødvendigvis regnes med en overkurs for, at aktionærerne accepterer buddet.

Historien skræmmer noget så eftertrykkeligt. Værst var det, da Nykredit bød en 80 procent overkurs for Forstædernes Bank. Handlen gik igennem, og Nykredit endte med milliardtab på sin investering, mens aktionærerne i Forstædernes Bank gjorde en af finanskrisens bedste handler.

Så et muligt udfald på den langstrakte Diba-salgsproces er, at der ingen handel bliver i denne runde. Men det er ikke nødvendigvis i Diba-aktionærernes interesse. For der er væsentlige udfordringer i Diba Bank. For det første ligger bankens primære forretningsområde i det syd- og vestsjællandske og på Bornholm, og det er i lavvækstområder, at bankerne fortsat taber formuer på kundernes dårlige lån.

Dertil kommer, at Dibas domicil-ejendom er vanskelig at håndtere for en køber, ligesom der også er udfordringer med nogle kreditter. Omvendt har bankens ledelse og bestyrelse det problem, at der skal skaffes ny kapital, idet de ansvarlige lån, der danner grundlag for en del af pengetanken i banken, løber ud i 2014 og 2015. Det betyder, at de er under tidspres for at finde en løsning.

Umiddelbart er Arbejdernes Landsbank den mest oplagte køber. Den hovedrige arbejderbank har længe bejlet til Næstved-banken uden held. Det kan også vise sig afgørende, at Arbejdernes Landsbank i modsætning til andre bydere er på samme IT-platform som Diba. Det betyder, at Arbejdernes Landsbank kan spare lidt af de høje omkostninger til integration af kunderne på den nye platform.

I det hele taget ser det noget nemmere ud at sælge Diba Bank end Vestjysk Bank, som den danske stat har sat til salg, For de bankfolk, som Berlingske Business har talt med, ryster på hovedet over markedsprisen på 1,1 milliard kroner for Vestjysk Bank. Det er alt for meget, fordi risikoen for nye tab er for høj. mener de. Spekulanterne har sat staten i en alvorlig kattepine.