Er en bambus-PC virkelig økologisk?

En PC-producent på Taiwan vil bygge bærbare computere lavet af bambus, som dog også medfører miljøproblemer. Industrien går til kamp mod farlige affaldsdynger.

Sådan ser bambus-PCen ud - men er den økologisk? Foto: Kimberly White/Reuters Fold sammen
Læs mere
Forbruget af råmaterialer til PCer og mængden af computeraffald stiger ganske voldsomt i disse år: Verden over bliver der i 2007 solgt omkring 260 millioner computere, anslår branchanalytikere over for Reuters, og samtidigt sendes et næsten tilsvarende antal PCer hvet år på pension.

En ny bambus-PC fra taiwanesiske Asustek Computer kan måske vise vejen til at løse i hvert fald nogle af problemerne. Austek har tidligere gjort sig bemærket med bærbare beklædt med kalveskind eller imiteret alligatorskind. Den nye Eco Book har en ramme lavet af det pureste bambus – som vokser ekstremt hurtigt, det findes i overflod, og høst af bambus anslås ifølge Reuters tilmed ikke at påvirke klimaet så meget som fældning af træer.

Desuden indeholder bambus i modsætning til computere af PVC ingen skadelige eller miljøfarlige stoffer. Og dog. Laminattræ og den lim, der holder træet sammen, kan indeholde giftige kemikalier.

"Som en del af et udbud af anderledes PCer, giver det mening at fremstille en bambus-PC. Fremstillingen af bambus er miljøvenlig, men jeg har alligevel en fornemmelse af, at det nok er så som så med det bæredygtige i produktionen af computeren,” siger Roger Kay fra PC-analysevirksomheden Endpoint Techonologies Associates til Reuters.

Alle de store computerproducenter som Dell, Lenovo, HP og Apple har i øvrigt forpligtet sig til inden længe at fremstille PCer uden anvendelse af for eksempel PVC og bromerede flammehæmmere, ligesom de bestræber sig på at genanvende millioner af ton materiale fra gamle computere.