Er du hurtigere og smartere med telefonen?

Skærmstørrelsen, vægten og kameraet er alle parametre, der er nemme at sammenligne mellem mobiltelefoner. Men besparelsen i arbejdstid med den håndbetjente enhed er langt sværere at gennemskue, mener blogger. Produktivitetstal afslører det nemlig ikke.

Mobile enheder har gjort dig online alle tider af døgnet. Men har de også gjort dig hurtigere til dit arbejde? Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE
De er beviseligt dårligere at tale i, og de skal dagligt lades op. En økonom siger direkte, at »iPhonen absolut intet har gjort for produktiviteten«. Omend de moderne, smarte telefoner har nogle åbenlyse ulemper i forhold til tidligere typer, så tilbyder de nye gennem tilgængelig software en uanet mængde af muligheder for små optimeringer i en ligeså uendelig række af processer.

Kig på app'en Letfarm, der kombinerer telefonens GPS-modtager med kort over landmandens marker. Når han kører ind på marken, registrerer applikationen automatisk timeforbrug, høstudbyttet og giver råd om gødskning. Det ender ud i et større regnestykke, hvor landmanden kan få et mere reelt indblik i markens egentlige indtjening. Alt dette fra regnekraften på en telefon, der kun koster omkring tusind kroner.

Apps kan mere og mere 

Netop indhentningen af data er en af smartphonens helt store forcer. I juli 2008 gik Apples App Store online, og det markerede entréen for en helt ny genre af softwareprodukter til mobiltelefoner.

En af dem, der så de nye muligheder, var amerikanske Kevin Moller. Samme år som åbningen af App Store fik han idéen til app'en FuelerLinx, der samler den aktuelle pris på at tanke brændstof i en række lufthavne i USA. Allerede i luften kan piloten så bestemme sig for, hvilken lufthavn han vil lande i, sådan at han kan tanke billigt. Det kommer naturligvis ikke de store rutemaskiner til gavn, men flåden af små privatejede propelfly kan spare masser af penge, ved at lande i anden lufthavn og tanke, skriver Wall Street Journal-bloggeren Dennis K. Berman.

Han ser FuelerLinx som et udtryk for, hvordan tilgængelig informationsteknologi optimerer og forbedrer en masse små led i hele vores hverdag. Men det er også et udtryk for, hvordan appene bliver smartere og smartere til at indhente og tilbyde data, vurderer Dennis Berman.

Tilbage i 2008 meldte 1.800 lufthavne ind til Kevin Moller, der så måtte skrive tallene ind i et stort regneark, der så blev opdateret ugentligt. Den proces er nu automatiseret, og listen over destinationer med en landingsbane er blevet udvidet. Til glæde for alle piloter, der ønsker at finde den billigste brændstofpumpe.

Tal snyder effekt af telefonen

Men det væld af justeringer og små fremskridt, som apps i moderne telefoner giver, bliver der dog ikke taget højde for i statistik over produktiviteten. Det argumenterer Dennis K. Berman for, efter at have kigget på de officielle amerikanske tal.

Han fremhæver, at der i den følgende 10-årige periode efter introduktionen af styresystemet Windows 95 i midten af 90erne, i gennemsnit var en produktivitetsforbedring på hele tre procent i den amerikanske arbejdsstyrke. Siden 2004, hvor der for alvor blev skudt gang i udbredelsen af mobiltelefonen, har der kun været en effektivitetsforbedring på halvanden procent, skriver Berman. Det er langt under det mangeårige gennemsnit på 2,25 procent forbedring i produktiviteten.