Er din smartphone et nemt offer for virus og hackere?

Husk at installere et antivirusprogram på din computer, og husk også at gøre det på din smartphone. Ellers kan hackerne overraskende nemt komme til.

Foto: TYRONE SIU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du bør anse din smartphone som en lille computer, du har i din lomme. Den kan nemlig efterhånden så meget, at den ikke længere "bare" er en mobiltelefon. Nu er telefonen også mål for virus og hackere, sådan som computeren har været det i årevis.

Det forklarer Peter Kruse, der er ekspert i it-sikkerhed.

Hvis du ejer en iPhone, kan du tørre det meste sved af panden. Styresystemet i iPhones er nemlig bygget op, så det godt og vel er umuligt for en virus at trænge igennem.

Anderledes står det dog til med telefoner, der kører på Androids styresystem. Ifølge Peter Kruse bør du altid downloade et antivirusprogram til din Android-smartphone. Og dernæst skal du holde øje med en bestemt indstilling på din telefon:

»Find den indstilling, der ligger under konfigurationer, hvor du kan bestemme, om din telefon må indlæse programmer og hjemmesider fra usikre kilder,« forklarer han.

Standardindstillingen er ofte, at man ikke må, men det er en god idé at tjekke det for at sikre sig bedst muligt. Indstillingen gør samtidig, at du kun kan downloade apps fra Google Play, der er Androids app-butik, hvor alle apps bliver skannet og kontrolleret, så de overholder de guidelines, Android har udstedt.

»Hvis den ikke er slået til, kan man nemt følge et link fra en sms eller e-mail, hvor den henter software ned, der for eksempel kan stjæle ens dankortoplysninger,« fortsætter Peter Kruse fra CSIS.

Generelt skal du undgå at downloade apps eller software fra andre steder end de officielle app-butikker. Det råder Ole Kjeldsen fra Rådet for Digital Sikkerhed til.

På et andet punkt skal du også være påpasselig. Nemlig når det kommer til, hvilke tilladelser du giver dine apps.

»Vi har set tidligere, at en lommelygte-app havde adgang til folks kontaktbøger, og så skal alarmklokkerne ringe,« siger Ole Kjeldsen.

Du kan se inde under privat- eller anonymitetsindstillingerne på din telefon, hvilke tilladelser dine apps har. Overvej, hvilke tilladelser der er relevante for appen at kunne tilgå.