Er din julefrokost brandsikker?

Ulykker. December er højsæson for fester og højt humør. Men måneden er også højsæson for brandskader. Læs hvordan du sikrer din julefrokost.

Ifølge Forsikringsoplysningen stiger antallet af brandskader jævnt gennem hele julemåneden og kulminerer i årets sidst uge, hvor antallet af brandskader er omkring fem gange højere end normalt.

Den forhøjede brandrisiko skyldes især de mange ekstra levende lys, der tilmed ofte står sammen med, eller tæt på, let antændelige dekorationer og brændbar pynt.

Det er en kombination, som også ses i forbindelse med mange julefrokoster på danske arbejdspladser. Arrangementerne finder ofte sted i tætpakkede lokaler, hvor stemningen er høj. Derfor er det vigtigt, at man husker at tænke på deltagernes sikkerhed, når man planlægger disse arrangementer.

Sådan lyder rådet fra DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk InstitutOg rådet er ikke ubegrundet, for december er ubestridt det tidspunkt på året, hvor der opstår flest brande i private hjem. Ifølge en prognose fra forsikringsselskaberne stiger antallet af boligbrande fra cirka 700 i de første to uger af december til knap 2.000 i månedens to sidste uger.

I alt anslås det, at udgifterne til at afhjælpe brandskaderne i december vil løbe op i omkring 40 millioner kroner.

De alvorligste af disse brande koster menneskeliv. I de sidste fem år er syv personer omkommet efter brande, som er opstået i et juletræ eller en juledekoration.

- mja/ DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut