Er din computer bygget på slavefabrik?

En ny kampagne samler underskrifter mod slavevilkår på computer-fabrikkerne.

Foto: BOBBY YIP
De mange selvmord hos Apple-partneren Foxconn har sat fokus på den grimme bagside af vores moderne it-revolution. De mange flotte og lækre nye computere, mobiltelefoner og andre digitale produkter bliver ofte produceret under kummerlige vilkår i lavlønslande, hvor arbejdernes udsættes for farlige kemikalier og må nøjes med en sulteløn. Annonce:

Nu er flere europæiske NGO'er gået sammen om en kampagne, Procure IT Fair, der opfordrer til social ansvarlighed ved indkøb af computere. Den henvender sig specifikt til europæiske universiteter og andre højere læreanstalter, som bør stille krav om, at det indkøbte it-udstyr er produceret under ordentlige forhold.

Indtil videre er der indsamlet omkring 1.500 underskrifter over nettet, og målet er at indsamle 10.000 underskrifter.

Procure IT Fair fortæller at opfordringen om at tænke på social ansvarlighed også gælder for private forbrugere og virksomheder. Det kan selvsagt være svært for den almindelige forbruger at afgøre, om computeren i butikken er produceret på en billigfabrik i Kina, Vietnam, Mexico eller et helt andet sted.

På andre områder, som f.eks. kaffe, findes der allerede ”fair trade” produkter. Men et sådant mærke eksisterer endnu ikke for computere.

Ifølge Procure IT Fair er det især kvinder, der ofte arbejder til meget lave lønninger og uden kontrakter på fabrikkerne, hvor de er tvunget til at acceptere overarbejde uden betaling og ikke må organisere sig i fagforeninger.

Det enorme pres slider arbejderne på fabrikkerne op og fører til de selvmord som er set hos blandt andet Foxconn.