Er der penge i hestekræfter? Så meget tjener sportsvognsproducenterne

Den danske superbilproducent Zenvo kan fejre sit første overskud, men i den globale sportsbilsverden går det meget forskelligt for producenterne. Berlingske Business har samlet et overblik fra en lukket bilverden.

Den danske superbilproducent Zenvo kan fejre sit første overskud, men i den globale sportsbilsverden går det meget forskelligt for producenterne. Berlingske Business har samlet et overblik fra en lukket bilverden. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommer med enorme mængder prestige, og de koster lige så store summer penge. Navne som Koenigsegg, Zenvo og Apollo ringer måske ikke så mange klokker hos almindelige danskere, men det er biler, der både på speedometeret og på prisseddelen kan give selv Ferrari og Lamboghini baghjul.

Da man enten skal være IT-milliardær, oliesheik eller have børsnoteret en regional spiller inden for betalingservices for at have råd til bilerne, sælges der også kun ganske få af superbilerne. Men hvor Fiat, Ford og Volkswagen lever af masseproduktion, så tjener flere nicheproducenterne også ganske pænt på de hurtige biler.

Som Dagbladet Børsen tirsdag skrev, så har den danske producent af superbiler, Zenvo, netop præsenteret sit første overskud, som lyder på klækkelige 30 mio. kr. På den anden side af sundet kan man dog også finde ud af tjene penge på hestekræfter.

I Sverige holder bilmærket Koenigsegg nemlig til, og her har man igennem flere år haft sorte tal på bundlinjen. Den svenske superbilsproducent er i bredere kredse måske mest kendt for at have leveret bilen, som The Stig kørte af banen i det populære bilprogram Top Gear fra BBC, men det har ikke skræmt køberne væk fra den eksklusive producent, der sidste år kunne noteret et overskud på 9,1 mio. danske kroner. Året før lød bundlinjen på 1,3 mio. kr.

Skandinavien er dog ikke det eneste område, hvor der produceres superbiler. Briterne har Noble Automtive, tyskerne har Apollo Automobil (det tidligere Gumbert), og fra Italien kommer superbilen Pagani. Alle tre selskaber er dog privatejet, og derfor er der ikke umiddelbart adgang til deres regnskaber. Tyske Gumbert har dog tidligere været ude i noget af en modvind, da man i 2012-2013 var nødt til at indgive sin egen konkursbegæring, men i dag er producenten overtaget af udenlandske investorer, der har omdøbt superbilsproducenten til Apollo.

Både de to skandinaviske og de øvrige europæiske producenter af nichebilerne er langt hen ad vejen nichespillere på luksusbilmarkedet, der domineres af mere kendte navne. Og hvor der formentlig kun leveres et sted mellem fem og 25 biler fra ovennævnte, så leverede Lamboghini for eksempel 3.245 biler i 2015, mens Maserati solgte lidt over 31.000 af sine biler.

Men er der så penge i det? Svaret er, at det er svært at sige. Såvel Lamboghini som Bugatti er i stald hos VW, og det er ikke muligt at se, hvad de enkelte mærker omsætter for, og hvad deres overskud er. En bilanalytiker har dog tidligere vurderet, at Bugatti tabte et sted mellem 30-40 mio. kr., hver gang man solgte én af sin Veyron-supermodel. Dette regnestykke har Bugatti dog vendt sig imod, men uden at levere nogle andre tal.

Maserati, der er en del af del af Fiat-selskabet FCA, havde i 2015 et drifsresultat på 780 mio. kr., men bundlinjen indgår kun som en samlet del af FCA, og derfor ved vi reelt heller ikke, om det italienske mærke laver et overskud.

Det ved vi til gengæld, at konkurrenten Ferrari gør. Ifølge selskabets årsrapport solgte den italienske ikonvirksomhed lidt over 8.000 biler og lavede et overskud på 2,9 mia. kr. Fiat-familien Agnelli er stadig storaktionær i Ferrari.

Benzin og hestekræfter er dog ikke lig med millionoverskud. På den anden side af den britiske kanal går det nemlig ganske skidt for en anden hæderkronet producent af sportsvogne: Aston Martin. De seneste fem år er overskuddet bare blevet større og større, så det sidste år krydsede 1,1 mia. danske kroner. Så danske Zenvo kan altså varme sig ved tanken ved, at de klarer sig markant bedre end Aston Martin.