Er der nogen bund i olieprisen?

Prisen for en tønde olie fortsætter med at falde. Mandagens priser på omkring 36 dollar for en tønde er det laveste i over et årti. Kan nedturen virkelig fortsætte for olien?

Wall Street i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Det er ikke de letteste år at være oliespåmand i. OPEC har vist sig uvillig til at agere bremse for den faldende oliepris, og et væld af andre faktorer spiller i disse år ind i olieprisen med det resultat, at en tønde sort guld sælges til den billigste pris i mere end ti år.

Analytikerne har kontinuerligt været nødt til at justere deres estimater nedad, og med de fortsatte fald må man spørge sig selv, om der overhovedet er en bund i olieprisen.

»Lige nu er bunden svær at få øje på,« siger råvareanalytiker hos Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

»Min holdning er, at priserne er langt under, hvad der er profitabelt for mange producenter. Men spørgsmålet er, om der er nødt til at komme endnu et chok i prisen, før vi ser en tilpasning af produktionen.«

Olieanalytiker hos Nordea, Thina Saltved, tror, at olieprisen på sigt vil rette sig, men har svært ved at sige, hvor bunden på kort sigt er.

»Lige nu har vi ikke et tal, hvor vi siger, at det bliver det laveste. På den korte bane er det meget finansielle aktører, der driver prisen, men hvis vi for eksempel kommer under 20 dollar, vil vi se produktion blive taget ud,« siger hun.

Hos det anerkendt analysehus Wood MacKenzie er man nogenlunde enig med Thina Saltveds udlægning. Alan Gelder, der er underdirektør i analysehuset, vurderer over for Berlingske, at olieprisen kan tage nogle dyk længere ned, men at den på den lange bane vil gå op.

»Vi tror, at olieprisen er på sit laveste nu, for der er et stort antal oliefelter, der giver underskud. Kan olieprisen komme længere ned? Ja. Kan den komme længere ned gennem en længere periode? Nej. En oliepris i »20erne« vil være virkelig svær at opretholde. Hvis Iran vælger at likvidere sine oliereserver, kan det presse prisen ned, men den vil ikke blive der længe,« siger Alan Gelder.

Hvor prisen godt kan tage et dyk på den korte bane, er der en kollektiv forventning om, at det ikke vil vare ved hele vejen gennem 2016.

»Vi tror trods alt ikke, at omkostningerne kan blive ved med at falde. Derfor vil prisen også blive presset op. Olien vil stadig være under pres hen over nytår og i første kvartal, men i andet halvår vil vi formentlig begynde at se en stigning,« siger Christin Tuxen, olieanalytiker hos Danske Bank.