Er Apple-chefen gal eller genial?

Apple-chef Steve Jobs vil forbyde, at nogen sætter sig på hans produkter og udvikler dem til deres platforme, skriver norsk hjemmeside.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i tumulten om Apples iPad-lancering er en vigtig detalje blevet overset. Den detalje kan potentielt få store konsekvenser for magtforholdene i teknologibranchen, og det er højest sandsynligt til Apples side, læsset vil tippe. Det skriver den norske hjemmeside dagensit.no.

Det er bloggere og journalister verden over, der har kastet sig over punkt 3.3.1 i den aftale, iPhone-udviklere skal underskrive.

Ingen er i tvivl om, at Apple har et stort forspring til sine konkurrenter med sin Applikation Store, hvor der i øjeblikket er godt 185.000 programmer tilgængelige. Godt tre milliarder downloads er foretaget indtil nu.

En af fordelene er, at Apple har gjort det enkelt at skabe programmer for iPhone. Men deres nye regler kan gøre det vanskeligt at skabe de samme programmer, så de kan bruges på andre platforme.

Infight med Adobe


Ifølge dagensit.no går Apple ganske enkelt ud og forbyder brugen af værktøjer som "oversætter" programmer, så applikationerne kan bruges på andre platforme.

Programmerne skal originalt være skrevet i et af de tre godkendte programmeringssprog, og "oversættere" er eksplicit forbudte.

"Oversættelser" på tværs af platforme var forretningsmodellen bag det norske selskab Trolltech, som nu er købt op af Nokia og hedder Qt. Produkter som Google Earth, Skype og Adobe Photoshop Album er skabt med Qt. Værktøjet sparer ifølge dagensit.no udviklerne for store summer, fordi programmet bare bliver skabt til at fungere med både Windows, Mac, Linux, Symbian og mange andre. Men det ønsker Apple ikke.

Flere bloggere spekulerer nu i, hvorfor Apple står fast på det her. Ifølge dagensit.no kan det være rettet mod Adobe. Apple har nægtet at støtte Flash til iPhone, men i Adobes kommende Flash Professional CS vil man kunne oversætte Flash til iPhone. De nye regler kan medvirke, at Flash-annoncer og videoer ikke virker på Apples bærbare maskiner.

Reaktionerne har været stærke, ikke mindst fra Adobe Flash-evangelisten Lee Brimelow, der ifølge dagensit.no skriver på sin blog: "Go screw yourselv Apple".

Blogger John Gruber skriver ifølge dagensit.no, at Apple slet ikke ønsker, at der etableres en ny platform for udviklere af deres iPhone, som gør, at programmer kan skrives for både iPhone, Android, Windows 7 og Blackberry samtidig. Et programmarked som det ville give folk færre grunde til at foretrække iPhone, for som det er i dag, er det iPhone-brugerne, som har det klart bedste udvalg af programmer, og iPhone-udviklerne, som tjener flest penge.

Svar fra Jobs


En udvikler ved navn Greg Slepak har ifølge dagensit.no været i direkte mailkontakt med Steve Jobs om sagen. Han henviser blandt andet til en kommentar om, at tricket gør Apple til ”onde” i Googles forstand, fordi de ” forsøger at konkurrere gennem andre midler om at lave det bedste produkt”.

Steve Jobs' svar kom efter tre minutter.

- Vi har været der før, og de mellemliggende lag mellem platform og udvikleren vil i sidste ende give dårligere applikationer og hindre platformens udvikling, skriver Jobs.

Jobs mener altså, at dette gøres for at sikre kvalitet og muligheden for videreudvikling af iPhone.