Entreprenører vinder over kommune i sag om udbudsfusk

En sejr til Dansk Byggeri og entreprenørvirksomhederne sætter en stopper for kommuners udbudsfusk og åbner marked for private virksomheder.

Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen

I en ny afgørelse om udbudsfusk vinder Dansk Byggeri og to entreprenører over Aabenraa Kommune. Afgørelsen kan få stor betydning for de private virksomheder og åbne op for et marked, som kan øge byggebranchens samlede omsætning med fem mia. kroner, skriver Børsen.

Sagens omdrejningspunkt er et udbud fra 2013, hvor Arkil og NCC tabte en ordre om vejvedligeholdelse til Aabenraa Kommunes eget selskab Entreprenørgården. Af en kendelse fra Klagenævntet for Udbud under Erhvervsstyrelsen fremgår det, at kommunens beregninger ikke var i overensstemmelse med loven, da Aabenraa Kommune ikke medregnede alle udgifter. Det førte til, at Arkil og NCC table til et bud med en kunstig lav pris.

Entreprenørgårdens tilbud lå 20 pct. under Arkils og 27 pct. under NCCs bud. Dansk Byggeri betragter afgørelsen som principiel, men adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen , efterlyser stadig politisk handling for at komme kommunale udbudsfinter til livs.

»Det er en meget klar afgørelse, og det er en banebrydende kendelse, hvor der for første gang er faldet en klar dom om, at man skal fremlægge alle udgifter, når man afgiver bud med skattekroner i baghånden,« siger han og tilføjer:

»Det er helt klart, at de nuværende regler er utilstrækkelige, når der kan laves så massive fejl som i Aabenraas tilfælde.«

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), beklager forløbet.

»Det kan jeg ikke andet end dybt beklage. Man må ikke som privat udbyder, som entreprenør, have en fornemmelse af, at man ikke spiller på lige vilkår.«