Entreprenante syriske flygtninge løfter Tyrkiets økonomi

En bølge af flygtninge udnytter, at det er relativt let at drive virksomhed i Tyrkiet samt de muligheder, landet har for entreprenører.

Siden 2011 er 4000 nye virksomheder blevet stiftet af syrere eller syrere med tyrkiske partnere - og antallet stiger. De fleste syriske flygtninge lever uden for flygtningelejrene, nogle i dyb fattigdom, men mange stammer fra middelklassen med egne opsparinger eller mulighed for at låne. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gavner Tyrkiets økonomi. Siden 2011 er 4000 nye virksomheder blevet stiftet af syrere eller syrere med tyrkiske partnere - og antallet stiger. De fleste syriske flygtninge lever uden for flygtningelejrene, nogle i dyb fattigdom, men mange stammer fra middelklassen med egne opsparinger eller mulighed for at låne.

Det skriver Financial Times.

Ifølge Economic Policy Research Foundation, en tænketank baseret i Ankara, blev 1600 virksomheder i 2015 oprettet af syriske flygtninge, og i de tre første måneder af i år har yderligere 590 virksomheder set dagens lys. Tænketankens chef, Guven Sak, sammenligner de 2,7 mio. syriske flygtninge i løbet af de seneste fem år med vandringen af landarbejdere til byerne - et klassisk udviklingstrin ofte forbundet med en stigning i landenes indkomster.

- Der er nu nok bevis for, at de syriske flygtninge gør noget positivt og bidrager til den tyrkiske økonomi. (...) Det er mange forskellige slags mennesker, som kommer med en vis form for opsparing og har fundet ud af måder at investere den på, siger Guven Sak, chef for tænketanken Economic Policy Research Foundation.

Mange af de syriske nyankomne mangler tyrkiske sprogkundskaber, og den tyrkiske ledighed er allerede på 11 pct. Nogle tyrkiske arbejdstagere klager over, at de bliver underbudt af flygtningene. Det store spørgsmål er derfor, hvordan den tyrkiske økonomi, som voksede med 5,7 pct. i sidste kvartal af 2015, vil håndtere det store demografiske skift og de nye udfordringer.