Eniro: Flere ansatte involveret i regnskabsfusk

Den tidligere topdirektør hos Eniro, Johan Lindgren var ikke alene om at fuske med koncernens regnskabstal. Det bekræfter bestyrelsesformand Lars-Johan Jarnheimer på pressemøde i Stockholm.

Eniro nedjusterede fredag sine forventninger for 2014 fra et driftsoverskud (EBITDA) fra 850 til 400 millioner svenske kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det der ligner regnskabsfusk hos den svenske mediekoncern Eniro var ikke én mands værk.

Bestyrelsesformanden Lars-Johan Jarnheimer bekræftede på et pressemøde fredag, at den tidligere topdirektør Johan Lindgren havde hjælp fra andre i koncernen, da han lavede fejl i regnskabstallene.

»Resultaterne fra den eksterne revisorundersøgelse viser, at der var flere personer involveret. Men jeg vil gerne tilføje, at nogle af de her personer måske ikke var klar over, at de gjorde noget forkert. De har måske reageret på en ordre, så jeg vil overhovedet ikke dømme dem i dag,« sagde Lars-Johan Jarnheimer og fortsætter senere:

»Hvis der er personer i koncernen, der har gjort noget forkert og var klar over det, så bør de ikke være her,« sagde han.

Johan Lindgren forlod Eniro pludseligt for tre uger siden, hvorefter danske Stefan Kercza med det samme trådte til som ny administrerende direktør.

På pressemødet fredag bekræftede Lars-Johan Jarnheimer, at Johan Lindgrens afgang fra Eniro ikke var frivilligt, men at bestyrelsen tog beslutningen, efter at det i løbet af sommeren gik for dem, at regnskabstallene ikke var så »klare som vi godt kunne tænke os«.

»Vi tog beslutningen om at fyre ham,« sagde bestyrelsesformanden i et svar til Berlingske Business.

Fyringen skete nogenlunde samtidig med, at en »whistleblower« kom med udtalelser til pressen om, at regnskabsprincipperne ikke blev overholdt hos Eniro. Det fik koncernen til at bede sin revisor PwC om at lave en tilbundsgående undersøgelse.

» I går blev den undersøgelse præsenteret. Og i løbet af eftermiddagen, aftenen og natten gik vi gang med at agere på det,« sagde han.

Lars-Johan Jarnheimer sagde, at koncernen endnu ikke har indgivet en politianmeldelse mod Johan Lindgren. Det sker, når koncernen har det rigtige grundlag for en politisag. Derfor er Eniro i øjeblikket i gang med yderligere undersøgelser af sagen.

»Det ville være forkert af os at sende en politianmeldelse af sted, uden at den er underbygget,« sagde han.

Hvorfor har vi ikke opdaget det her? Spurgte bestyrelsesformanden retorisk under pressemødet og forklarede, at ledelsen efter hans mening har gjort meget for at opdage eventuelle fejl og fusk med regnskaberne.

»Vi har tjekket det her, og kigget på det og fået meget gode forklaringer. Vi har haft eksterne revisorer til at kigge på det her og verificere de bagvedliggende dokumenter. Men nu er vi klogere.«

Eniro nedjusterede fredag sine forventninger for 2014 fra et driftsoverskud (EBITDA) fra 850 til 700 millioner svenske kroner.