Enhedslisten vil forbyde dyre SMS-lån

Flere danskere opbygger misligholdt gæld på grund af dyre kviklån. Enhedslisten vil gå til regeringen for at få gennemført et forbud mod lånene.

I 2013 lånte danskerne 99,3 millioner kroner i SMS- og internetlån med en løbetid på op til tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

I 2013 lånte danskerne knap 100 millioner kroner i hurtige SMS- og internetlån. Forbrugerrådet Tænk vil have et forbud mod de dyre lån.

Det skriver Jyllands-Posten.

I Enhedslisten støtter man Tænks forslag.

»Folk bliver lokket ud i et økonomisk morads, som de ikke kan komme ud af. De folk, der udbyder disse lån, udnytter folks økonomiske situation for at skumme fløden med enorme renter til følge. Derfor er vi enige i, det skal forbydes,« siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø), til Berlingske Nyhedsbureau.

Jyllands-Posten skriver, at danskerne i 2013 lånte 99,3 millioner kroner i SMS- og internetlån med en løbetid på op til tre måneder. Lånene er tredoblet i omfang siden 2009, og der kan være flere udbydere, hvorfor beløbet ifølge Forbrugerombudsmanden kan være endnu højere.

I de to første kvartaler af 2013 blev henholdsvis 12 og 14 procent af lånene misligholdt. I årets sidste to kvartaler var tallene steget til 25 og 24 procent.

De tal har fået formand for Tænk, Anja Phillip, til at ønske et politisk forbud mod kviklånene, som hun kalder en »usympatisk forretningsmodel«. Den tanke støtter Frank Aaen.

»Vi er helt enige med Tænk, og vi vil lytte til deres anbefalinger. Man kan selvfølgelig argumentere for, at folk selv må vurdere, om de har råd til at låne pengene eller ej, men firmaerne lokker folk med uigennemskuelige finter, og det skal de ikke have lov til. Vi har tidligere hørt udsagn fra regeringen, der vil begrænse eller stoppe de dyre, hurtige lån, og det vil vi holde dem op på,« siger Frank Aaen.