Engels opgør

»Hvad er Vestas?« Ditlev Engel indledte sit oplæg på VL-døgnet med et fundamentalt spørgsmål, som han senere selv besvarede:

Vestas topchef Ditlev Engel forklarede til VL-døgnet, at chefen skal vise retningen med handling.<br>Foto: Bjarke Ørsted. Fold sammen
Læs mere
»Vi er en teknologivirksomhed. Alle medarbejdere skal vide det. Og de skal vide, at Vestas og vind blive betragtet som en energikilde, der er ligeværdig med olie og gas. Vores mission er, at fejl ikke er en mulighed«.

Vindkæmpen Vestas har lavet en tredjedel af alle vindmøller i verden. Men virksomheden med godt 10.000 medarbejdere har i flere omgange haft mere end svært ved at tjene penge. Men ifølge seneste kvartalsregnskab er Vestas nu på ret kurs, tjener penge og stiler bl.a. mod en EBIT-margin på syv til ni procent i 2007 og 10-12 procent i 2008.

Ditlev Engel kaldte sit oplæg for »Midt i et opgør med traditionel tænkning«. Ifølge topchefen, der vil vende Vestas fra at være en jysk krisevirksomhed til en global vind-vinder, kræver det et opgør med romantikken at nå målet. Han understreger, at det ikke er nok blot at have en smart vision for, hvordan Vestas skal generobre rollen som permanent succesfuld virksomhed.

»Vi har medarbejdere i 27 lande, der alle sammen kan spørge: Hvorfor skal jeg tro på, at min øverste chef ved, hvordan vi skal gøre?«

Mere end holdning

Ifølge Engel skal chefen selv skal gå forrest og vise retningen i handling og ikke kun i holdning.

Samtidig er et højt informationsniveau på alle niveauer er altafgørende i en virksomhed, der forsøger at ride med globaliseringen.

»Vi vil have en totalt global virksomhedsstruktur. Derfor stopper vi hele virksomheden, når der er regnskabsfremlæggelser. Når jeg fremlægger regnskaber i London, sidder seks tolke og oversætter, så alle medarbejdere kan følge med i, hvad jeg siger på vores virksomheds vegne«.

Ligesom de øvrige oplægsholdere har Ditlev Engel brugt enkelthed som nøgleord under reformerne af virksomheden. Et krav til forretningsplaner for enkelte divisioner er, at de er nedkogt til fire sider.

»Ellers er det alt for kompliceret at implementere«.