Energiselskaber vil bygge stor kunstig energi-ø i Nordsøen

Et dansk, et tysk og et hollandsk selskab vil bygge en seks kvadratkilometer stor ø i Nordsøen mellem Danmark og England. Den skal servicere de enorme havvind­mølleprojekter, der på sigt vil forsyne 80 mio. europæere om året med strøm.

Det bliver ikke en eksotisk, lille ferieø med badestrande og mojitos, der løfter sig op i Nordsøen i Doggerbanke mellem England og Danmark. Det bliver derimod en seks kvadrat­kilometer stor ø, omringet af 7.000 havvindmøller, der skal forsyne 80 mio. europæere med strøm. Der skal etableres underjordiske forsyningskabler til England, Frankrig, Danmark og Norge, så strømmen når frem.

Det er det danske firma Energinet, der står bag ø-projektet sammen med de hollandske og tyske eltransmissionsselskaber TenneT.
»Vi tror bestemt på projektet. Vi begynder ­omkring 1. april med udviklingsarbejdet for at komme ideen lidt nærmere. Vi har lavet forarbejde i forhold de økonomiske og geograf­iske aspekter og med det in mente, mener vi, at projektet er realistisk,« siger Torben Glar Nielsen fra Energinet.

Byggeriet forventes i gang omkring 2030.
23. marts i år mødes de tre selskaber for at underskrive aftalenom at undersøge muligheden for at lave et knudepunkt for vind­energi midt mellem England, Danmark, Holland og Norge. Energinet forklarer, at visionen er at opføre havvindmøller med 70-100 gigawatt.

Stine Leth Rasmussen er afdelingschef for produktion og analyse i interesseorganisationen Dansk Energi. Hun ser det nye projekt som potentielt meget interessant for dansk vindmølleindustri og mener, at beliggenheden i Nordsøen er kvalificeret.
»Først og fremmest er der et kæmpestort potentiale for havvindmøller i Nordsøen. Der er rigtig gode vindforhold. Og derudover er store dele af Nordsøen relativt lavvandet og fordelen ved lavvandede områder er, at en stor del af omkostningerne i opførslen af vindmøller er fundamentet. Og færre meters dybde, gør det billigere at etablere fundamentet, end hvis det er på store dybder.,« siger hun og fortæller desuden at EU-kommisionen har udpeget Nordsøen som et europæisk »grønt kraftværk« netop fordi området er perfekt til havvindmøller.

Hun fortæller, at de seneste havvindmølleudbud har vist kraftigt faldende omkostninger og gode perspektiver for mere havvind. Det så man bl.a. med energiselskabet Vattenfalls rekordlave bud, da selskabet vandt retten til at bygge havvindmølleparken ved Kriegers Flak.

»Fra dansk side er det ekstra interessant at undersøge muligheder for at gøre det endnu billigere at opføre havvindmøller. Og som jeg forstår projektet, skal øen være en hub, som kan forbinde flere lande til de store havmølleparker ved at samle strømmen op og fordele den til de omkringliggende lande som Danmark, Tyskland, Holland og England. Det er generelt vigtigt, at der bliver etableret flere transmissionsforbindelser mod syd og vest, så den grønne el fra vindmøllerne kan transporteres til de store forbrugscentre og eksempelvis på sigt erstatte tyske kulkraft,« siger hun.

Hos Torben Glar fra Energinet skal med­arbejderne i gang med at etablere projektet. Han fortæller, at udbuddet bliver frit at byde ind på i almindelig konkurrence. MHI Vestas, der forleden offentliggjorde i alt 414 nyansættelser på Lindø og i Nakskov, mener, at deres virksomhed passer godt ind i projektet.


Thomas Karst, salgsdirektør i MHI Vestas Offshore Wind, skriver følgende på mail:
»Det ligner et ambitiøst og innovativt ­initiativ, især hvis det har støtte fra alle EU-lande med en andel i Nordsøen. MHI Vestas Offshore Wind ville hilse et sådant initiativ velkommen, og vi mener, at vores teknologi ville være en godt match for sådan et projekt«.