Energiselskaber slår fibernet sammen

Nordvestsjællandske SEAS-NVE og aarhusianske NRGi skaber Danmarks største fibernetselskab og giver dermed både Sydenergi/Stofa og TDC ny konkurrence.

De danske elselskaber har gennem mange år bygget et mer eller mindre udbredt fibernet op i deres egne områder. Lysoptiske fiberkabler kan transportere datasignaler i svimlende fart og kan dermed levere internetforbindelse, TV og telefoni i konkurrence med landets eneste anden ejer af et fast net, TDC. Arkivfoto: Mike Segar, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af landets energiselskaber slår deres fibernetaktiviteter sammen og skaber dermed Danmarks største fibernetselskab, som skal sælge internetforbindelser, TV og telefoni i stærk konkurrence med især TDC. Selskabet agter at udvide deres geografiske område.

Det nordvestsjællandske SEAS-NVE og det aarhusianske NRGi samler deres to selskaber i det nye Fibia, som fra starten vil have aktiver på 2,5 milliarder kroner og får indskudt »et betydeligt kapitalbeløb« for at kunne rykke ud med endnu større fart end tidligere.

Stærkere konkurrent til TDC og Sydenergi/Stofa

Fibia har sammenlagt over 70.000 kunder, hovedparten kommer fra SEAS-NVE, som ved årsskiftet rundede 49.806 kunder. Sammenlagt har de to selskaber fiberkabler liggende klar til tilslutning ud for flere end 200.000 husstande.

Fusionen betyder, at den hidtil dominerende hovedkonkurrent til TDC,det sydvest- og sønderjyske Sydenergi, som tidligere i år flyttede sine fiberaktiviteter over i Danmarks næststørste kabel-TV-selskab Stofa, som Sydenergi købte i 2012, nu får et vægtigt modspil inden for egne rækker.

»Dette er en historisk fusion, der vil få betydning for udbredelsen af lynhurtigt Internet i Danmark. Ved at sammenlægge vore fiberaktiviteter i Fibia kommer vi til at stå endnu stærkere i et konkurrenceudsat marked, og vi kan komme ud med fibernet til endnu flere af vore andelshavere,« siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i SEAS-NVE og bestyrelsesformand i det nye Fibia, i en udtalelse.

Vil ud i et større område

Han understreger, at Fibia ikke fremover vil holde sig inden for de to elselskabers egne områder.

»Ambitionerne er større end Sjælland og Østjylland,« siger han.

Sydenergis koncernchef, Niels Duedahl, har tidligere meldt ud, at hans selskab bestemt også går efter at udvide terrænet og er klar til fiberkrig i også København.

Kunderne i de to selskaber vil fortsat få leveret deres produkter fra de danske elselskabers fælles salgsselskab Waoo. Da Sydenergi overtog Stofa, meldte selskabet sig ud af Waoo-samarbejdet, som dermed mistede Sydenergis 75.000 fibernetkunder, som er flyttet over på Stofas net.

Fibia dækker geografisk flere end 600.000 husstande og over 65.000 erhvervsvirksomheder. Selskabet har omkring 250 ansatte.

Søger direktør

Der skal ny søges en administrerende direktør for det nye selskab, og søgeprocessen er sat i gang.

De danske elselskaber har gennem mange år bygget et mere eller mindre udbredt fibernet op i deres egne områder. Lysoptiske fiberkabler kan transportere datasignaler i svimlende fart og kan dermed levere internetforbindelse, TV og telefoni i konkurrence med landets eneste anden ejer af et fast net, TDC. Der er meget stor forskel på det enkelte elselskabs plan for, hvor mange der skal tilbydes fibernet i eget område.