Energiselskab taget i grøn brøler

Det danske energiselskab Verdo har fået 500 ton aske afvist i Tyskland, og det fører nu til indskærpelser fra myndighederne.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fejl i affaldshåndteringen hos energiselskabet Verdo i Randers har udløst en indskærpelse fra Randers Kommune. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. 500 ton aske fra Verdo er blevet afvist i Tyskland, da asken både indeholdt for store mængder organisk materiale, og da asketransporten i strid med reglerne ikke var anmeldt til Miljøstyrelsen.

Verdo, der ifølge avisen markedsfører sig med ambitionen om at være »Danmarks grønneste energiselskab«, sender aske fra sin energiproduktion til miljøselskaber, der destruerer eller genbruger den.

Da Verdo sidste år skulle sende de mange ton aske til Tyskland, tilkendegav Verdo over for transportfirmaet, at der var tale om ren aske, der hører under EUs grønne liste.

Asken blev sendt retur til Danmark, da den altså viste sig at indeholde store mængder organisk materiale og følgelig skulle have været håndteret efter langt skrappere procedurer.

Nu diskuterer Verdo med vognmanden, Scanmiljø, hvem der har ansvaret. Administrerende direktør Kim Frimer erkender dog, at der er begået fejl i Verdo.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det irriterer mig mere end grundlæggende meget, at vi overhovedet har de diskussioner. Vi har ikke gjort det arbejde, vi burde gøre, godt nok. Det må siges at være en tilståelsessag fra vores side, og det er vi ved at gøre noget ved,« siger Kim Frimer til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge Verdo kendte Scanmiljø dog askens sammensætning, blandt andet fra en skriftlig kontrakt, og fraskriver sig derfor ansvaret for fejlen i Tyskland.

John Kaldahl, indehaver af Scanmiljø, er frustreret over, at Verdo »skyder aben videre, i stedet for at påtage sig ansvaret« og kræver nu 200.000 kroner i erstatning.

Randers Kommune påpeger ifølge avisen, at det er Verdo, der har ansvaret for, at affaldsreglerne overholdes.

»Randers Kommune indskærper endvidere, at Verdo Energy fremover rettidigt og med fyldestgørende dokumentation, inden fremtidig bortskaffelse finder sted, fremsender anmeldelser af virksomhedens påtænkte bortskaffelse af aske,« hedder det i et brev fra kommunen.