Energiselskab lukker konkurrenter ind på sit fibernet

Åbningen af det nord- og midtjyske Eniigs fibernet hos for konkurrerenters salg af internetforbindelser, TV og telefoni kan bane vejen mod en ny succes, mener kritikere af elselskabernes lukkede net. Også den nuværende eneleverandør er glad for beslutningen.

Gennem over ti år har energiselskaberne gravet lysoptiske fiberkabler ned overalt i landet for derigennem at kunne opbygge en konkurrent til især TDCs fastnet. Fibernettene har langt højere datahastigheder i begge retninger og kan levere både internetforbindelse, TV og telefoni. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nord- og midtjyske energiselskab Eniig overhaler nu politikerne indenom og vælger at lukke andre leverandører af Internet, TV og telefoni ind på sit fibernet fra næste år - en beslutning, der vækker begejstring hos kritikere af de ellers lukkede net.

Eniig er en sammenslutning af de tre energiselskaber, som tidligere hed EnergiMidt, HEF og Energinord og har 383.000 kunder i Nord- og Midtjylland. Hidtil har de omkring 102.000 husstande, der har købt en internetforbindelse leveret gennem fiberkablerne, kun kunnet få de varer, som Eniig selv besluttede at have på hylderne, og det har været udvalget fra Waoo, der ejes i fællesskab af elselskaberne og er Danmarks fjerdestørste TV-leverandør og tredjestørste internetleverandør. Fremover skal andre leverandører kunne leje sig ind på Eniigs fibernet og på lige fod tilbyde deres produkter, ligesom TDC i årevis - og i kraft af sin størrelse - har skullet lade konkurrenter kunne bruge TDCs fastnet og siden også kabel-TV-net.

Klar i løbet af 2018

»Vi har hele tiden villet åbne nettet, men vi har først skullet blive attraktive - ellers får vi ikke leverandører med. Nu har vi størrelsen, og derfor melder vi ud nu, hvor vi kan sætte en mere konkret dato på. Vores interesse er jo at få flere kunder på nettet, og det får vi kun, hvis det er attraktivt for begge parter,« forklarer Søren Lindgaard, direktør i Eniig Fiber.

Han forventer selv at være klar midt i 2018, men hvornår de første eksterne leverandører kobles på, afhænger af, hvor hurtigt leverandørerne selv har teknikken klar til at blive koblet på.

»Dette bliver skelsættende for fiberbranchen og vil få stor indflydelse - og jeg hører ikke, at de andre fibernetselskaber ikke er interesseret i også at åbne,« siger Søren Lindgaard, som har oplevet »en meget stor interesse« for udmeldingen og nu skal i gang med forhandlingerne.

Eniigs fibernet går tæt forbi omkring 230.000 husstande, hvoraf de 102.000 er koblet på.

Eneleverandør: Fint med konkurrence - vi er stærkest

Den nuværende eneleverandør, Waoo, er også glad for beslutningen.

»Som eneleverandør i dag er vi udmærket tilfreds med, at der kommer konkurrence. Spørgsmålet er, hvornår Eniig bliver klar til det, for det kræver større investeringer at stille nettene om. Men jeg forventer, at andre energiselskaber over de næste tre år vil følge med, og jeg håber da, at det også betyder, at vi også kan komme ind på de net, hvor vi i dag ikke har adgang - hos SE/Sydenergi, Verdo, Ewiig, Sydfyns Elforsyning og Altibox i det vestjyske,« siger Jørgen Stensgaard, administrerende direktør hos Waoo.

Både det TDC-ejede YouSee og det SE-ejede Stofa har åbent erkendt, at de nok har været for fastlåste af frygt for, at nye områder ville betyde, at de mistede godt betalende kunder med store TV-pakker.

»Det er vi fri for. Vi mener stadig, at vi har det stærkeste produkt og er så innovative, at vi sagtens kan slå de andre. Vi følger kundernes efterspørgsel og har ikke fokus på at malke dem. Vi er i dag på ni net og er rundt til 280.000 kunder, og vi vil gerne levere fuldtud til alle kunder på TDCs fibernet, som vi for nylig har fået adgang til i københavnsområdet. Men ellers har vi - endnu - ikke bevæget os ud på andre infrastrukturer, fordi vi gerne vil sikre at kunne levere produkter til en kvalitet, som vi kan stå inde for, og det har vi ikke ellers kunnet garantere,« siger Jørgen Stensgaard.

Kritikere er begejstrede

Dansk Erhverv, der er arbejdsgiverforening for 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning, videnservice, oplevelse, velfærd samt transport, roser Eniigs åbning.

»Vi er begejstret for udmeldingen om, at Eniig vil åbne fibernettet. Der er plads til at skabe konkurrence på energiselskabernes fibernet, så forbrugerne får mulighed for selv at vælge, hvilken leverandør de vil bruge. Nu håber vi så, at de kommercielle forhandlinger betyder, at partnerne kan blive enige om realistiske vilkår, så det lykkes at give forbrugerne valgfrihed mellem forskellige leverandører,« siger chefkonsulent Poul Noer fra Dansk Erhverv.

Han påpeger, at energiselskaberne har talt om at åbne deres fibernet, lige siden de begyndte at etablere dem omkring 2005 for at skabe konkurrence til især TDCs landsdækkende fastnet.

»Vi håber, at de denne gang faktisk vil åbne fibernettene. Det kan få stor betydning for hele telemarkedet og vil skabe meget større konkurrence ude i landet, så forhåbentlig flere kommer på fibernetforbindelser. I dag er det muligt at købe en god fiberforbindelse rigtigt mange steder i landet, men kun en brøkdel har valgt at slutte sig til. Når flere spillere kommer ind, er der flere til at markedsføre fibernettet, og flere forskellige produkter må formodes at appellere til flere forbrugere. Det vil kunne ændre bredbåndsmarkedet til det bedre og skabe flere muligheder,« siger Poul Noer.

Politisk krav om åbning af fibernet

Folketingets partier skal efter sommerferien drøfte et nyt teleforlig, som udstikker de overordnede retningslinier for, hvordan mobil- og internetforbindelserne overalt i Danmark bliver bedst mulige. Her har flere partier allerede krævet, at energiselskabernes fibernet skal åbnes for konkurrenter. Politikerne ønsker at udnytte de kabler, der allerede er lagt i jorden under store omkostninger, så investeringer i bedre forbindelser kan bruges andre steder, hvor de stadig mangler, i stedet for at bygge parallelle net.

Ifølge den seneste opgørelse fra Energistyrelsen har nu over 500.000 danske hjem en fibernetforbindelse. Ikke kun energiselskaberne begår sig i fiber. TDC har også et stadig mere omfattende fibernet i Danmark, ligesom de øvrige teleselskaber bruger fiberforbindelser til deres infrastruktur.

Opdateret 2017-06-22 kl. 14: Waoos kundetal var fejlagtigt angivet til 120.000 men er retteligt 280.000 som nu anført.