Energiminister vil bore efter skifergas

Regeringen lægger op til et kursskifte omkring skifergas. Er det miljømæssigt forsvarligt, skal skifergassen udnyttes, lyder det fra klima- og energiministeren.

Lars Christian Lilleholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det er miljømæssigt forsvarligt, skal skifergassen hentes op fra den danske undergrund og udnyttes. Sådan lyder meldingen fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der trodser den omfattende kritik af den omstridte energiform

»Hvis det viser sig, at det kan lade sig gøre at udvinde skifergas miljømæssigt forsvarligt, vil det være uansvarligt over for kommende generationer, hvis vi ikke udnytter skifergassen i den danske undergrund,« siger Lars Christian Lilleholt til Jyllands-Posten.

Hans forgænger på posten, Rasmus Helveg Petersen (R), så anderledes på det, og meddelte i april, at det var slut med nye tilladelser til udvinding af skifergas.

Det franske energiselskab Total gennemfører for tiden en prøveboring efter skifergas i Nordjylland. Selskabet fik oprindelig også en tilladelse til en prøveboring i Nordsjælland, men den har man tilbageleveret.

Miljøorganisationen Greenpeace er bekymret over meldingen fra ministeren.

»Meldingen fra ministeren betyder, at han ikke udelukker muligheden for at udstede nye licenser, og det er dårligt nyt,« siger Tarjei Haaland, energi- og klimamedarbejder i Greenpeace, til Jyllands-Posten.

Organisationen så helst, at et flertal i Folketinget kalder tilladelsen til den nordjyske prøveboring tilbage og indfører et totalt stop for planer boringer efter skifergas. Greenpeace frygter, at udvinding af skifergas kan føre til forurening af grundvandet.