Energilovgivning og vigtige analyser er blevet forsinket i årevis

En række lovforslag, rapporter og analyser på energiområdet er forsinket langt over de udmeldte deadlines. I branchen ryster man på hovedet over de mange overskredne frister, der bremser investeringer og kan medføre prisstigninger hos kunderne.

Hos Brørup Fjernvarme går man med overvejelser om, hvorvidt man skal investere i en ny kedel til flis, men alt er blevet sat i bero på grund af en forsinket analyse. »Både jeg og min bestyrelse sidder og trommer fingrene i bordet: Skal vi til højre, skal vi til venstre, eller skal vi ligeud?« fortæller driftsleder Arne Schmidt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den sydjyske by Brørup går Arne Schmidt og hans bestyrelse og barsler med en ny millioninvestering. Driftslederen for Brørup Fjernvarme vil gerne kunne levere så lave priser som muligt til de mange lokale varmekunder, der også er ejerne af det lille fjernvarmeselskab.

For at kunne gøre det vil han gerne investere et mindre millionbeløb i en ny varmekilde, og for Arne Schmidt står valget mellem en kedel, hvor der fyres med træflis, eller en eldrevet varmepumpe. Prismærket på de to muligheder er nogenlunde ens, men en række afgifter gør det dyrere at fyre med el end med træflis, der er fritaget for afgifter, så i skrivende stund er træfliskedlen det mest økonomiske valg.

Men Arne Schmidt tør ikke hive checkhæftet op af lommen. Den forhenværende og nuværende regering har nemlig siden 2012 arbejdet på en analyse af afgifter i energisektoren, og selv om den var lovet klar i efteråret 2014, er den sidste halvdel af rapporten endnu ikke færdig.

»Både jeg og min bestyrelse sidder og trommer fingrene i bordet: Skal vi til højre, skal vi til venstre, eller skal vi ligeud? Vi venter på den afgiftsanalyse, for vi kan godt frygte, at vi investerer i en kedel fyret med træflis, og at der så kommer høje afgifter på træflis,« siger Arne Schmidt.

Han og Brørup Fjernvarme er formentlig ikke de eneste, der sidder på nåle i den danske energibranche. Det er nemlig ikke noget særsyn, at lovgivning til sektoren er stærkt forsinket.

Ærlige datoer efterspørges

Berlingske har samlet en liste over lovtiltag, analyser og rapporter, som blot de seneste par år er blevet lovet for siden at blive udskudt.

Listen er lang, og det drejer sig om alt fra en ny strategi for Nordsøen, over timeafregning på el til en opdateret elspareordning, og det er ikke noget særsyn, at fastlagte deadlines overskrides med et år eller mere.

I energibranchen er frustrationerne store, og interesseorganisationen Dansk Energis direktør, Lars Aagaard, lægger heller ikke fingre imellem i sin kritik af de hyppigt udskudte tiltag.

»Når man går sag for sag igennem, så overholdes de tidsplaner, som meldes ud, ikke. Vi kan roligt lægge et til to år oveni, og det er frustrerende for os,« siger han.

»Om det er i privatlivet eller i en virksomhed, så er det generelt sundt, at man overholder deadlines. Der går skår af troværdigheden, når man ikke overholder de frister, man har lovet. Det ville være bedre, hvis vi fik nogle ærlige datoer, som man havde tænkt sig at overholde i stedet for en deadline, som vi alle godt kan se ikke holder.«

For medlemmerne i Dansk Energi, der primært tæller elselskaber, bliver konsekvensen af lovforsinkelserne nogenlunde den samme som hos Brørup Fjernvarme: Man klapper investeringshesten.

»For vores medlemmer giver det en strategisk usikkerhed, så der opstår en vent-og-se-holdning. Nogle gange vil man bare have en afklaring, også selv om man ikke kan lide den, bare det stopper usikkerheden,« siger Lars Aagaard.

Investeringerne udebliver

Hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer over 400 fjernvarmeproducenter, påpeger man de samme konsekvenser som hos Dansk Energi.

Mange af medlemmerne står ifølge direktør Kim Mortensen i samme situation som Brørup Fjernvarme, hvor man overvejer nye investeringer.

»De ved, at de skal investere i varmepumper eller biomasseanlæg, men når rammebetingelserne er ukendte, er det med til at bremse investeringerne. Det er højst usikkert at foretage investeringer, og det kan i længden blive dyrt for vores varmekunder,« siger Kim Mortensen.

»Det er også en beslutning ikke at træffe en beslutning. Men når man ikke træffer nogen beslutning og kun taler om at gøre det, så skaber det meget stor usikkerhed.«

Berlingske har rakt ud til såvel Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet som til Energistyrelsen for at få en kommentar til kritikken fra de to interesseorganisationer.

Hos Energistyrelsen har man ikke ønsket at kommentere, mens ministeriet ikke har haft mulighed for at kommentere, da energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er bortrejst på ferie.