Energiinvesteringer for milliardbeløb i EUs vækstplan

Der bliver kælet for dansk industris styrkeområder på den lange liste af investeringsmuligheder, som EU-landene har afleveret til EU-Kommissionen. Havvindmøller og energirenoveringer for et meget stort beløb kan være på vej.

Hos Siemens plejer man offshore-aktiviteterne i Esbjerg Havn. Energieffektivitet og -produktion er i den grad blevet et varmt emne i Bruxelles, og 28 EU-lande har budt ind med projekter til EU-Kommissionens kommende investeringsfond. Foto: Ole Joern Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange Velux-termovinduer, Vestas-møller, baller med Rockwool og Danfoss-termostater kan man få for 600 milliarder kroner?

En hel del må man antage, og hvis man skal tro de foreløbige projektideer, som de 28 EU-lande har sendt ind til EU-Kommissionen, så kan de danske energikæmper godt begynde at glæde sig.

Medlemslandene har budt ind med projekter til kommissionens kommende investeringsfond til projekter, der vil kvalitetsstemple og give delvise tabsgarantier til udvalgte projekter mellem 2015 og 2017.

Projekter om alt fra bredbånd til hygiejniske svømmebassiner har fundet vej til den omfattende bruttoliste på omkring 2.000 projekter. Men særligt to punkter bør springe dansk erhvervsliv i øjnene: De planlagte investeringer i vindkraft og de store projekter om energirenovering.

»Efterspørgslen på dansk grøn energiteknologi har været støt stigende siden 2000. Derfor fylder energiteknologieksportens andel af den samlede danske vareeksport mere end nogensinde. De nye udmeldinger til investeringer i grøn energiteknologi i EU vil alt andet lige bidrage til et yderligere løft i denne eksport, og det ser vi frem til,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI.

Vindmøllejob i vente

Energieffektivitet og -produktion er i den grad blevet et varmt emne i Bruxelles og forstærket af konflikten med Rusland og truende gasmangel. Ifølge listen over mulige investeringsprojekter planlægger EUs medlemslande havvindprojekter for sammenlagt over 350 milliarder kroner. Heraf godt en tredjedel i perioden 2015-2017.

»Vi har ikke været helt til bunds i de lange lister, men en hurtig gennemlæsning viser, at havmølleparker bliver prioriteret. Det er positivt for danske virksomheder og energiselskaber, der kan levere teknologien og har stor ekspertise på området og dermed kan få andel i det voksende marked,« siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

De store investeringer i vedvarende energi kan blive ganske gode for det danske jobmarked, vurderer Dansk Energi. Her har man regnet sig frem til, at hvis EUs investeringer i vedvarende energi stiger med fem pct., vil det give cirka 1.700 arbejdspladser i Danmark.

Franske penge for danske varer

Men det er ikke kun i vindmøllebranchen, at EU-medlemslandenes projekter kan komme til at gavne den danske eksport. Et af de største og mest iøjnefaldende punkter i hele investeringsprogrammet er fransk og på knap 300 milliarder kroner de næste tre år alene. Pengene skal gå til at energirenovere offentlige bygninger i Frankrig:

»Renoveringsprojekter af denne størrelse vil med stor sandsynlighed udgøre et forretningspotentiale for dansk erhvervsliv. Særligt inden for isoleringsmateriale, pumper, termostater og energieffektive vinduer har dansk erhvervsliv stor international tyngde. Det er produkter, som i høj grad anvendes i bygningsrenoveringer,« siger Martin Bo Hansen, der er seniorøkonom hos Copenhagen Economics.

Et af de danske selskaber, der nyder godt af energirenoveringer, er vindueproducenten Velux. Her anerkender man potentialet i de store renoveringer, men holder øjnene på det store billede:

»Renoveringer er et vigtigt område for os, for vinduer er altid en del af det. Så hvis man vil lave store energirenoveringer, så er det positivt for os,« siger chef for public affairs i Velux-gruppen, Ulrich Bang, der dog ser større potentiale i en generel forbedring af økonomien i EU.»Det afgørende for os, når vi taler boliger, er de generelle konjunkturer. Så det er rigtig positivt med den her pakke, hvis den kan trække flere europæiske lande ud af det økonomiske slæbespor. For folk begynder først at investere og bygge nyt, når man får den generelle optimisme tilbage i økonomien.«