Energiagentur venter lave oliepriser flere år endnu

Der er ingen grund til at frygte store prishop på olie. Tværtimod ser de lave priser ud til at forblive lave flere år endnu, lyder det fra Det Internationale Energiagentur. Godt for danskerne, skidt for eksempelvis olieproducenterne.

Oliefeltet i Nasiriyah i det sydlige Irak har øget produktionen fra 40.000 tønder om dagen til lige nu 70.000 tønder og regner med at nå 100.000 inden udgangen af måneden. OPEC-landenes – og især Irak og Saudi-Arabiens – øgede olieproduktion bidrager til at holde energipriserne nede. Foto: Haidar Mohammed Ali Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lave priser på olie og benzin så langt øjet rækker og i hvert fald frem til 2020. Sådan er udsigten ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA), der blev etableret i 1974 efter den første oliekrise og rådgiver 28 vestlige lande om energispørgsmål.

Det er et fortsat stort udbud af olie og en kun svag vækst i efterspørgslen, som får IEA til at forudse lave energipriser mange år endnu i deres årlige »World Energy Outlook«, som normalt får stor opmærksomhed.

Forbruget af olie vil kun stige med omkring én procent i de kommende år, vurderer IEA, og det er ikke nok til at opsuge al den ekstra olie, som det seneste års tid har oversvømmet markedet og mere end halveret priserne, så de nu er under 50 dollar per tønde.

Med til at holde forbruget nede er også en stigende satsning på mere miljøvenlige energi­former og en stadigt større energi­effektivitet, hvor biler eksempelvis kører længere på literen, huse isoleres bedre, og virksomheder kan producere mere end før med samme eller mindre forbrug af energi.

Denne pludselige og noget sløve vækst i forbruget af olie kommer efter næsten 15 år, hvor der har været en massiv øgning af olieforbruget, som har været drevet af industrialiseringen af Kina, Brasilien og andre store udviklingsøkonomier.

Men Kina er nu begyndt at satse stort på at nedbringe brugen af olie, kul og andre mere miljøskadelige energikilder, ligesom kineserne forsøger at omstille deres økonomi til en mindre energitung økonomisk vækst, som især trækkes af det private forbrug og i mindre grad af tung industri.

»Derfor er vi er på vej mod en afslutning af den største stigning i efterspørgslen af energi i historien,« siger Fatih Birol, topdirektør i IEA.

Historisk omstilling

Det prestigefulde internationale energiagentur venter, at prisen på olie vil holde sig under 80 dollar per tønde frem til 2020 i det »centrale« og »mest sandsynlige« scenarie for, hvordan priserne vil udvikle sig fremover.

Efter 2020 venter IEA tilmed at stigningen i det globale forbrug af olie nærmest vil gå i stå, og derfor vil det daglige olieforbrug først komme op på 103,5 millioner tønder om dagen helt fremme i 2040. Det daglige forbrug af olie ventes i år at blive tæt på 94,5 millioner tønder om dagen.

Det er især i USA, EU og Japan, at forbruget af olie ventes at falde og med så meget som ti millioner tønder om dagen frem mod 2040, fremgår det af rapporten.

Fatih Birol siger også, at en længere periode med oliepriser under 50 dollar per tønde absolut ikke kan udelukkes, eftersom der mange steder satses stort på at reducere brugen af olie og andre fossile brændstoffer. Det kan betyde, at prisen på olie vil holde sig under 85 dollar per tønde helt frem til 2040.

Masser af olie

Prisen på olie fra Nordsøen er faldet fra 115 dollar sidste sommer til nu bare 47 dollar pr. tønde, og det har fået stribevis af lande og store olieselskaber til at sænke deres efterforskning og investeringer i nye olieaktiviteter ganske betydeligt.

Prisfaldet har fået produktionen af olie uden for OPEC-området til at stagnere, men udviklingen har været betydeligt mindre end mange havde forudset. Samtidig har OPEC-landene – og især Saudi Arabien og Irak – øget deres produktion, hvorfor der lige for tiden anslås at være en daglig overproduktion på én millioner tønder olie.

Samtidig er Iran ved at vende tilbage til oliemarkedet. I mange år har Iran på grund af vestlige landes sanktioner været udelukket fra at kunne udnytte sit fulde potentiale som verdens fjerdestørste producent af olie- og næststørste land målt på naturgasreserver. Men efter den historiske aftale med Iran er der igen udsigt til, at der kommer masser af iransk olie på verdensmarkedet, hvilket vil bidrage til at holde priserne nede.