Endomondo-stifter får ny hæderspris

Modet til at kaste sig ud i det nye og udholdenheden i at stå fast sikrede Mette Lykke, som sidste år solgte den populære løbeapplikation, den danske IT-verdens fornemste pris.

Mette Lykke er i dag international direktør for amerikanske Under Armour, som sidste år købte den danske løbeapplikation Endomondo. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mod, vedholdenhed og succes. Det er baggrunden for, at en af medstifterne af den succesrige danske løbeapplikation Endomondo, Mette Lykke, torsdag aften fik den danske IT-verdens fornemste pris.

»Mette hædres med prisen for sit mod, stærke læsning af de centrale tendenser og sin vedholdenhed. Tre afgørende forudsætninger for at skabe en succesfuld virksomhed,« lyder dommerkomitéens begrundelse for valget.

Endomondo blev 4. februar solgt for 575 millioner kroner til den børsnoterede, amerikanske sportstøjsproducent Under Armour. Endomondo var blevet stiftet i 2007, hvor Mette Lykke selv forlod sit velbetalte konsulentjob hos McKinsey for at blive iværksætter sammen med medstifterne Jakob Jønck og Christian Birk.

25 års hæder

Mette Lykke modtog IT-Prisen 2016 på årsmødet i den største, danske IT-brancheorganisation IT-Branchen i Christian IVs gamle børsbygning i København. IT-Branchen samler omkring 90 procent af den danske IT-verden og har 350 virksomheder som medlemmer.

IT-Prisen, der er den største kollegiale hæder inden for den danske IT-verden, er nu uddelt i 25 år og gives til personer, der har stået bag nyskabelser i IT-verdenen. De seneste fire års modtagere er en af Danmarks helt store programmører, Anders Hejlsberg fra Microsoft, direktør for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, direktør i Sitecore, Michael Seifert, og - i 2015 - danskfødte Nicholas Francis, tyskfødte Joachim Ante og islandskfødte David Helgason, som i 2004 skabte en af de største computerspilsucceser, Unity Technologies, som i dag har 500 ansatte og 600 millioner brugere.

De to foregående års prisvindere er med til at udpege årets prismodtager, som ud over hæderen modtager en statuette som bevis.

Mette Lykke fik i september 2015 IT-Branchens nyindstiftede pris som årets kvindelige leder. Hun blev da betegnet som »en innovativ leder med begge ben solidt plantet på jorden« og »en rollemodel«.

»Det er ikke sådan, som folk tror, at man starter som tre unge fyre i en kælder, og et år senere har man ti millioner brugere,« sagde hun dengang til Berlingske.

Opskriften på succes: Hold ud!

Hendes opskrift på succes er en helt anden:

»Det handler mest om, at vi har fået sammensat et rigtigt godt hold, som gennem de seneste år har knoklet videre, når det så sort ud. Jeg tror, at jeg er relativt vedholdende. Da vi startede Endomondo, troede ikke mange på ideen, og der var flere større forhindringer: F.eks. var der endnu ikke GPS i telefonerne, som er forudsætningen for, at appen virkede, og der fandt endnu ingen appstore, hvor man kunne hente appen. Så bare det at få folk til at hente appen var en stor barriere - det skulle man næsten være ingeniør for at kunne. Den største bedrift er dog nok at vedblive at være iværksætter i de perioder, hvor det ikke gik så godt,« sagde hun.

Og det medfører nu, at hun får IT-Prisen.

»Med salget blev modet og vedholdenheden samtidig belønnet. Med en salgspris på 575 millioner kroner blev Endomondo den til dato højest betalte app i Danmark og både stiftere og medarbejdere forgyldt. Men Mette Lykke holder stadig ved Endomondo,« konstaterede dommerpanelet tilfreds.