Endomondo-rigmand kaster millioner i måltidskasser - uden kød

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Jakob Nordenhof Jønck, der er medstifter af Endomondo, kaster nu millioner i måltidskasser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen,

Er det Black Friday? Ja, sørme så.

Det betyder, at du kan spare penge på masser af populære produkter, når butikkerne i flok går i sort.

Vi guider dig gennem den hypede handelsdag på business.dk fra start til slut, men først får du hele overblikket over dagens vigtigste erhversnyheder her.

1
Endomondo-stifter satser på måltidskasser uden kød

I 2015 blev medstifter Jakob Nordenhof Jønck rig på salget af motions-appen Endomondo. Nu kaster han sig så over et nyt projekt med en klar vision: Vi skal have flere kødløse dage.

På mandag går han derfor ind på det hastigt voksende marked for måltidskasser sammen med sin kompagnon Thomas Stilling Ambus, der også tjente en formue på salget af Endomondo. Det skriver Børsen (kræver abonnement).

Og måltiderne? De er plantebaserede uden skyggen af kød.

»Markedet for måltidsløsninger er allerede forbi 1 mia. kr. i Danmark, og jeg er ikke i tvivl om, at det er fem-seks gange større inden for fem-seks år,« siger Jakob Nordenhof Jønck til Børsen.

Ambitionen er at få 5 pct. af milliardmarkedet. Prominente navne som Lars Fjeldsøe-Nielsen, der har haft en topstilling i Uber, og Michael Sobel, forhenværende topchef i Blackrock, tilhører gruppen af investorer, der satser et tocifret millionbeløb på firmaet Feast Kitchen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Opråb: Danmark skal bremse stigende boligpriser

Vi hopper videre til forsiden af Berlingske (kræver abonnement), hvor en af verdens førende tænketanke, Bruegel, kommer med en advarsel. Og den er, at Danmark har øget risikoen for at udløse en ny boligboble, fordi erhvervsminister Brian Mikkelsen ikke har grebet hårdt nok ind over for voldsomme prisstigninger i København.

»Det er farligt, når regeringerne i Danmark og Holland ignorerer advarsler og anbefalinger fra det systemiske risikoråd,« siger Dirk Schoenmaker, der er professor i finansiel stabilitet ved Erasmus Universitet i Rotterdam.

Ni ud af ti finansiselle kriser har historisk set haft forbindelse til boligmarkedet, påpeger professoren. Opråbet kommer i kølvandet på en lignende advarsel fra et europæisk risikoråd med ECB-direktør Mario Draghi i spidsen.

Business anbefaler

3
»Virkeligheden er vokset Falck over hovedet«

Hos Falck bliver banen nu kridtet yderligere op. Berlingske har talt med Falcks nye topchef Jakob Riis, der er gået i gang med at vende virksomheden 180 grader.

Riis' plan er et opgør med forgængerne Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersens strategi, hvor der blev opkøbt og startet nye virksomheder på livet løs. Nu skal der spares, og virksomhedens evne til at tjene penge er eneste fokus de næste par år.

»Virkeligheden er vokset Falck over hovedet. Der har været nul synergier for Falck i at samle ambulanceselskaber på den måde. Nul,« siger Jakob Riis.

Læs det anbefalelsesværdige interview her (kræver abonnement).

4
Huslejestop i WestMarket: Stadeholdere nægter at betale

Københavns forholdsvis nye madmarked WestMarket har ikke været den succes, medejerne og lejerne havde håbet. De første ti måneder har faktisk både været præget af færre gæster end forventet, for lav omsætning og stribevis af butikslukninger.

Den lave omsætning har gjort, at mange af WestMarkets stadeholdere ikke har råd til at betale deres husleje, som typisk ligger på omkring 30.000 kroner om måneden. Derfor er flere helt holdt op med at betale husleje, skriver Berlingske (kræver abonnement).

WestMarkets adm. direktør, Steen Jensen, er opmærksom på problemstillingen, men understreger, at det altså »ikke er gratis at leje stader«.

Det skal investorerne holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har udpeget fire ting, som han følger denne Black Friday:

  • Hele verdens fokus er på Black Friday. Det amerikanske aktiemarked lukker tidligt og er et af de få steder, hvor der formentlig og forhåbentlig ikke kommer udsalgsfeber.
  • TCM Group, der blandt andet ejer Svane Køkkenet, har første handelsdag som børsnoteret selskab. Hvad bliver afregningskursen og bliver der en »IPO-gevinst«, som der ikke kom, da Orphazyme blev børsnoteret for et par uger siden?
  • I Tyskland offentliggøres det vigtigste og bredeste nøgletal for den tyske økonomi: IFO. IFO-tallene har længe været stærke og en god indikator for det gode vækstmomentum i Tyskland.
  • Den samlede nedtur for Vestas, siden regnskabet for to uger siden, er nu på 30 pct. Fortsætter aktien ned, eller er der nu indregnet den berettigede skepsis med hensyn til indtjening og indtjeningsmargin for 2018?

Det sker ellers i dag

  • Slagterikoncernen Danish Crown gør status for året med regnskab kl. 08.
  • Den danske modegigant Bestseller offentliggør sit regnskab for det skæve regnskabsår 2016/2017 kl. 12.

Det sker på markederne

De kinesiske aktier er fortsat ikke i kridthuset fredag morgen, hvor stemningen ellers generelt er til den positive side på de asiatiske markeder.

  • Nikkei 225: +0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,2 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,6 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,3 pct.