Endnu flere melder om tab efter cyberangreb

Virusangrebet i juni, som lagde også Mærsk-koncernen ned i flere dage, kommer til at koste store summer, viser meldinger fra flere af de ramte.

Også den franske byggekoncern Saint-Gobain, som ejer flere danske byggevirksomheder, påvirkes økonomisk af hackerangrebet, der lagde Mærsk-koncernen ned i flere dage. Arkivfoto: Eric Piermont, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere internationale koncerner vurderer nu, at det nylige hackerangreb, som i mange dage også lagde den danske rederigigant Mærsk ned, vil kunne ses i næste regnskab.

Den franske byggekoncern Saint-Gobain, som i Danmark ejer VVS-firmaet Brdr. Dahl og byggemarkedet Optimera, forventer, at angrebet har kostet omkring en procent af omsætningen for 1. halvår.

Mærsk overvejer kompensation

»På nuværende tidspunkt er det vores foreløbige vurdering, at indflydelsen på salget i første halvår vil kunne begrænses til omkring en procent, hvoraf noget vil kunne indhentes i tredje kvartal,« hedder det i en melding fra koncernen.

Slikkoncernen Mondelez International, som blandt andet står bag mærkerne Oreo og Toblerone, meldte i sidste uge ud, at den forventer at miste tre procent af omsætningen, svarende til lidt over en milliard kroner.

Mærsk-koncernen har ikke sagt, hvor meget hackerangrebet betyder økonomisk, men rederiets vigtigste havn i Rotterdam i Holland var i flere dage helt nede, fordi der ikke var adgang til IT-systemerne. Ingen havde dermed overblikket over, hvor godset var og skulle hen.

Chefen for Mærsks asienafdeling, Robbert van Trooijen, medgav dog over for nyhedsbureauet Reuters, at kompensation til nogle af kunderne kan komme på tale. Han ville ikke spå om, hvordan nedbruddet påvirker omsætningen »i andet kvartal og potentielt i tredje kvartal«.

Hackere har kunnet kikke sig rundt siden april

Hackerangrebet blev udløst af en virus, som blev skjult i en opdatering til et vidt udbredt skatteindberetningsprogram i Ukraine, hvor Mærsk-koncernen også har kontorer. Da først virussen kom indenfor, gik den i gang med at overtage computer efter computer i de ramte virksomheders net. Her krypterede den vigtige filer eller hele harddiske og brugte de adgange, som de ramte PCers brugere havde til andre dele af virksomhedernes systemer, til at sprede sig.

I første omgang så det ud, som om virussen var ude på at skaffe bagmændene penge ved at kræve løsesum for at få koden til at låse filerne op igen, men snart stod det klart, at den reelt overskriver de krypterede filer, hvorfor de ikke kan reddes selv med den rigtige kode.

Som Berlingske skrev onsdag, har hackerne tilsyneladende haft adgang til de ramte virksomheders systemer siden april gennem en såkaldt bagdør, som de først ved udgangen af juni udnyttede til at aktivere virussen, som er benævnt Goldeneye eller NotPetya, og som bygger på samme sikkerhedshul, som Wannacry-virussen udnyttede under sin hærgen i maj.

I alt synes virussen at have ramt virksomheder og organisationer i 60 lande.

Det er endnu uklart, hvem der står bag.