Endnu flere fejl i stor Windows-opdatering

Millioner af netkameraer virker ikke efter Microsofts store Windows 10-opdatering, som i forvejen har sendt massevis af PCer i sort.

Den store etårsopdatering af Windows 10 skaber stadig flere problemer verden over, og Microsoft har stadig ikke løst de først rapporterede, hvor PCer ikke kan starte igen. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De alvorlige fejl ved den store opdatering af Microsofts styresystem Windows 10 bliver flere og flere. Nu meldes der om millioner af ubrugelige netkameraer efter opdateringen, som i forvejen har lagt masser af PCer døde hen.

De nye problemer kommer på et rigtigt skidt tidspunkt for Microsoft, der er verdens største softwareproducent. Windows 10 er efter et års mulighed for gratis opgradering fra tidligere Windows-udgaver netop blevet et købeprodukt, og den såkaldte jubilæumsopdatering skulle have sat ekstra skub på fordelen ved at vælge Windows. I stedet har den skabt store problemer verden over.

Netkameraer af alle typer er gået i sort, og problemerne har sågar ramt det dansk-svenske internettelefoniprogram Skype, som Microsoft købte i 2011, og som er verdens største leverandør af udlandstelefoni.

PCer går i sort og kan ikke starte

Microsoft har erkendt, at der nu er et nyt problem oven i det eksisterende, hvor massevis af PCer ikke kan starte, efter at de fik opdateringen installeret automatisk gennem Microsofts Windows Update-tjeneste. Disse PCer melder om fejl, når de tændes, og kan ikke starte Windows. Man kan udelukkende genstarte i såkaldt fejlsikret tilstand, hvorved man godt nok kan få adgang til alle sine filer, dokumenter, billeder, film og musiknumre men ikke er i stand til at arbejde med sine programmer eller gå på nettet.

Også dette problem har Microsoft erkendt at have, men 14 dage efter at de første brugere meldte offentligt ud om fejlene, har giganten stadig ikke løst problemet. Folks computere kan derfor ikke bruges, mens de venter på en opdatering, som virker.

Nogen har haft held med at rulle Windows tilbage i tid ved at vælge et af de såkaldte gendannelsespunkter, hvor PCen tidligere har gemt øjebliksbilledet af Windows, som det så ud da. Ruller man tilbage i tid, bevares ens filer og dokumenter m.m., men programmer, som man i mellemtiden måtte have installeret eller ændret på indstillingerne i, ændrer sig til, som de så ud dengang.

Det nye problem med netkameraerne skyldes ifølge Microsoft, at Windows 10 ikke længere understøtter USB-tilkoblede netkameraer, som bruger den udbredte MJPEG-/H.264-standard. Det har Microsoft gjort for at forbedre ydelsen, når man bruger Microsofts egne Windows-apps. De spærrer dermed for, at tilkoblet udstyr får adgang.