Endnu fire lande fåes til dansk telepris

Med »3« kan man nu ringe til danskere og bruge Internet til danske priser i også Finland, Holland, Luxembourg og Belgien. Det trækker kunder til selskabet.

Europaparlamentet var klart utilfreds med EU-landenes udsættelse af dødsstødet til den forhadte roamingafgift for at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i udlandet, som det ses på skiltene ved parlamentarikernes pulte under en debat i sidste uge. Arkivfoto: Vincent Kessler, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER

Danskere med mobilabonnement hos teleselskabet »3« kan nu i endnu fire lande ringe og bruge data til danske priser.

Finland, Holland, Luxembourg og EU-hjemlandet Belgien kommer nu også med på »3«s landeliste, der hidtil omfattede 15 lande. Det sker blot en uge efter, at de 28 EU-lande besluttede at udskyde den afskaffelse af roamingafgifterne - altså brug af mobiltelefon og dataforbindelse i udlandet til særligt forhøjede priser -, som ellers var planlagt fra nytår. Nu sker det tidligst i 2018.

Hold på kunderne

Det kræver funktionen »3LikeHome« at kunne bruge de lavere udlandspriser, men »3LikeHome« er ifølge »3« inkluderet i de fleste mobil- og bredbåndsabonnementer.

»3«s danske priser i de nu 15 europæiske lande gælder kun, hvis man ringer til danske telefonnumre. Man kan således fra f.eks. Frankrig kontakt et hvilket som helst andet dansk nummer, uanset om det befinder sig i Frankrig eller Danmark, og tale til dansk pris. Men ringer man til en dansk telefon, som befinder sig i andre lande end de 15 udvalgte, eller kontakter man et lokalt fransk telefonnummer, bliver det til fuld udlandspris. Til gengæld er de meget dyre datapriser en saga blott i disse 15 lande, uanset hvad man bruger dataforbindelsen til, og hvilke internetsider eller -tjenester man anvender.

For »3« er der tale om et iskoldt regnestykke over, hvordan man holder på kunderne i den heftige mobilkrig.

»Nu betaler vi vore kunders roamingregning. Den udgift har vi vejet op mod, hvad vi får ind af nye kunder, og hvordan vi bedre fastholder nuværende kunder. Det er en del af vækstmotoren i »3«. Hvis vi ikke vokser, øger vi omkostningerne og får en dårlig forretning. »3« er stadig en lille udfordrer, selv om vi har rundet en million kunder, men vi skal vokse. Vi har slet ikke den størrelse, som vi vil have,« sagde administrerende direktør Morten Christiansen til Berlingske i september, da »3« senest udvidede antallet af lande uden roaming.

Gennemsnitsforbrug steget med 500 procent

Siden »3« droppede roaming i de første lande i marts 2014, er gennemsnitsforbruget af data pr. land vokset med 500 procent.

»Rigtigt mange nye kunder har valgt os på grund af 3LikeHome. Samtidig er tilfredsheden og loyaliteten blandt vore eksisterende kunder øget. Det viser med al tydelighed, at vi imødekommer et væsentligt behov,« siger Morten Christiansen i dag.

»3« - medsamt datterselskaberne Oister og Zenji - har på et år sammenlagt fået 100.000 nye kunder.

De fleste danskere slukker straks for dataforbindelsen, når de rejser udenlands, for at undgå skyhøje regninger. EU har gennem flere år tvangssænket priserne på tale og SMSer hver sommer. I 2014 fik datapriserne - altså prisen for at bruge mobilforbindelsen til at gå på nettet - for første gang et pænt hug nedad.

Man kan slippe for de fleste roamingafgifter i Storbritannien, Frankrig, Irland, Italien, Liechtenstein, Norge, San Marino, Schweiz, Sverige, Tyskland, Østrig og Hongkong (hvor »3«s største medejer, konglomeratet Hutchison Whampoa, har hjemsted).

Ordningen omfatter modtagelse af opkald og egne opkald til danske numre, SMS og MMS til danske numre, og data forbruges fra den datamængde, som ens normale abonnement omfatter. Opkald til udenlandske numre koster derimod almindelig udlandstakst.