Endnu et Maersk Drilling-boreskib er uden arbejde

Maersk Drilling nu to enheder - Maersk Venturer og boreriggen Maersk Endurer - i lediggang.

Foto: CLAUS FISKER. Maersk Drilling nu to enheder - Maersk Venturer og boreriggen Maersk Endurer - i lediggang. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Maersk Drillings kunde udnyttede ikke sine optioner på Maersk Venturer, og dermed står det næsten nye boreskib nu ledigt. Det bekræfter Maersk Drilling over for Ritzau Finans.

Maersk Venturer blev leveret fra Samsung-værftet i Sydkorea i september 2014 og gik også i de første måneder ledigt. I december og januar har boreskibet været udlejet til franske Total på et oliefelt i malaysisk farvand, men efter de 45 dages borearbejde har Total valgt ikke at udnytte de to gange 20 dages optioner, selskabet havde.

Dermed har Maersk Drilling nu to enheder - Maersk Venturer og boreriggen Maersk Endurer - i lediggang. I de kommende måneder bliver endnu et kontraktløst boreskib leveret fra værftet i Sydkorea, mens riggen Maersk Resilients kontrakt med Conocophillips udløber.

Alt i alt var omkring 20 pct. af Maersk Drillings borekapacitet ifølge Ritzau Finans' beregninger blank i ordrebogen, da 2015 begyndte. Billedet er ikke ændret meget siden da, og ni af de 23 rigge og skibe i den lyseblå flåde mangler arbejde for enten dele af eller hele året.

En opbremsning i olieselskabernes investeringslyst har ramt rigbranchen hårdt, og selskaberne kan ikke længere vælge og vrage blandt tilbuddene, som det ellers var tilfældet for kun få år siden.

Mærsk-selskabet har i mange år foretrukket lange, sikre kontrakter frem for kortere kontrakter, selv om sidstnævnte har haft potentiale for højere dagsrater. Men nu om dage er den beslutning ikke i samme grad i Maersk Drillings hænder.

- Den valgfrihed til at vælge frit på alle hylder, det er bare ikke realiteten. Det er ret få investeringsprogrammer, der kommer ud (fra olieselskaberne, red.), så det handler om at gå efter de muligheder, der er. Det er realiteten, sagde Michael Harboe-Jørgensen, strategichef i Maersk Drilling, til Ritzau Finans i januar.

I 2014 havde Maersk Drilling tæt på alt udsolgt, da kun et fåtal af rigge gik ledige i kortere perioder.