Endnu en tilstår i kæmpe insidersvindelsag

Hackere blev hyret til at stjæle endnu ikke offentliggjorte pressemeddelelser om opkøb og kvartalsregnskaber, som de har tjent over 670 millioner kroner på.

33 er nu anklaget i en stor sag med hackerindbrud og insiderhandel til over 670 millioner kroner. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Endnu en har erklæret sig skyldig i en stor hackersag til mere end 670 millioner kroner, hvor pressebureauer er blevet hacket for at få insiderviden, der kunne bruges til at købe og sælge aktier, inden resten af markedet fik de samme nyheder.

Den 51-årige Arkadij Dubovoj tilstod torsdag, at han havde deltaget i svindelringen, som er blevet optrævlet gennem det seneste halve år. Han risikerer op til 20 års fængsel men vil ifølge amerikanske medier sandsynligvis få langt mindre.

Der er nu 33 anklagede i den store sag, efter at de amerikanske børsmyndigheder onsdag satte endnu ni personer på listen. De menes tilsammen at have tjent over 100 millioner dollars eller 671 millioner kroner på svindelen.

Brød ind hos pressebureauer

Sagen handler om, at de anklagede ifølge myndighederne samarbejdede med ukrainske eller måske russiske hackere, som brød ind i IT-systemerne hos nogle af de pressebureauer, som store, amerikanske virksomheder bruger til at sende officielle pressemeddelelser ud gennem, når de har nyheder, som kan påvirke aktiemarkederne, f.eks. om opkøb eller salg.

Hackerne stjal mellem februar 2010 og august 2015 omkring 150.000 endnu ikke offentliggjorte pressemeddelelser og sendte dem til deres opdragsgivere, der bruger denne insiderviden til at købe og sælge aktier i et antal store, amerikanske selskaber som Boeing, Hewlett-Packard, Oracle, Caterpillar og Panera Bread.

De angrebne servere stod hos PRNewswire Association, Marketwired og Business Wire. Sidstnævnte ejes af den amerikanske mangemilliardær Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaway.

Mistænkelige handeler gennem lang tid

Angiveligt udstyrede de handlende deres hackervenner med »indkøbslister« over, hvad de kunne tænke sig, heriblandt oplysninger om endnu ikke offentliggjorte kvartalsregnskaber.

Arkadij Dubovoj erkender, at han har betalt hackerne for stjålne pressemeddelelser, oplyser anklagemyndigheden i New Jersey.

Det er det amerikanske forbundspoliti FBI, som har stået for efterforskningen. Sagen er den første af sin art, og den viser, hvor sårbare pengemarkederne er, efterhånden som alt er blevet digitalt. Det er ikke længere nødvendigt at få nogen til at lække fortrolige oplysninger. Hackere overalt i verden kan via internetforbindelsen selv skaffe sig adgang til IT-systemerne.

Det var det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), der henvendte sig til FBI efter at have konstateret mistænkelig handelsvirksomhed hos nogle af de nu anholdte. Gennem to år har myndighederne holdt øje med, hvad der skete.