Endnu en lodtrækning afgør placering af vigtig EU-institution

Placeringen af det europæiske banktilsyn blev ligesom lægemiddelagenturet afgjort efter en lodtrækning, hvor heldet tilsmilede Paris.

Den europæiske bankunion rykker snart fra Londons finanscentrum til Paris' ditto. Det blev afgjort efter en lodtrækning mandag mellem den franske hovedstad og Dublin. Her ses det britiske finanscentrum ved Canary Wharf i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

To agenturer, to lodtrækninger. Det er status efter en mandag, hvor de nye hjem til henholdsvist Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) skulle findes som konsekvens af briternes forestående exit fra EU.

Tidligere i dag, mandag, måtte København se sig slået ud i anden runde, hvorefter Milano tabte til Amsterdam i finalen, som endte i en lodtrækning, om placeringen af lægemiddelagenturet, og nu blev også placeringen af det europæiske banktilsyn afgjort ved lodtrækning.

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, der blev oprettet i 2011 og har omkring 170 ansatte, skal fremover ligge i Paris. Otte byer havde kæmpet om EBA: Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Paris, Prag, Warszawa og Wien.

Det franske valg står klart efter EU27-landenes europaministermøde i Bruxelles, der skulle afgøre sagen. Hvert land kunne i første runde afgive henholdsvis tre, to og én stemme. I anden runde og en eventuel tredje runde ville hvert land kunne afgive én stemme.

Forhåndsfavorit tabte

Den første runde betød en afgørelse mellem Frankfurt (34 stemmer), Paris (32 stemmer) og Dublin (28 stemmer). Førstnævnte, som ellers af flere aktører havde været nævnt som forhåndsfavorit, måtte allerede i anden runde se sig slået af Dublin og Paris, der her fik hhv. 13 og 10 stemmer. I tredje runde var dødt løb mellem de to byer, der hver fik 13 stemmer, mens én stemte blankt. Derfor måtte der en lodtrækning til i sidste ende. Og medvind til Paris. Til stor glæde for landets præsident Emmanuel Macron.

»Paris bliver vært for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed! Det er en anerkendelse af Frankrigs attraktivitet og europæiske engagement. Glad og stolt af vores land,« skriver statsoverhovedet på Twitter.

Banktilsynet gennemfører blandt andet stresstest af europæiske banker for at undersøge, om de er tilstrækkeligt polstrede, hvis der skulle komme en ny finanskrise. Men EBA's hovedopgave er at bidrage til oprettelsen af én tværgående, europæisk regelbog i bankvirksomhed.

Den fælles regelbog har til formål at tilvejebringe et enkelt sæt harmoniserede tilsynsregler for finansielle institutioner i hele EU. Formålet at skabe lige vilkår og sikre høj beskyttelse til indskydere, investorer og forbrugere.

Det var blandt andet en regelbog, hvis vigtighed Nordea-topchef Casper von Koskull refererede til, da den svenske storbank valgte den finske hovedstad Helsinki som stedet for bankens fremtidige hovedkvarter fremfor København. Finland er således medlem af den europæiske bankunion.