Endnu en hvidvaskrapport – endnu en sag som bare vil fortsætte

Danske Birgitte Bonnesen overlevede første slag i den svenske hvidvasksag. Kritikken fortsætter dog, og Swedbank-direktøren kan ikke ånde lettet op. Og så diskuterede vi i øvrigt hvidvask midt i København i denne uge.

Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Hvor lang tid skal der til, for at få lavet en grundig, dækkende hvidvaskrapport, som man kan fæstne lid til?

I sagen om mulig hvidvask i Danske Banks estiske afdeling, brugte bankens hyrede advokater godt et år. I Sverige er man åbenbart hurtigere. For her har banken fået leveret en rapport på bare en måneds tid. Godt nok en foreløbig en – og måske var den endda sat i gang, inden hvidvasksagen blev afsløret for en måned siden. Men alligevel.

Men fredag morgen blev det i hvert fald slået fast, at den svenske storbank, som har danske Birgitte Bonnesen i spidsen, fortsat har tillid til topchefen, at hun fortsætter, og hun siger endda selv, at  man har haft »kontrol« over situationen med hvidvask – også selv om den eksterne rapport ikke rigtigt underbygger den konklusion.

Et er, at rapporten er på blot 24 sider. Noget andet er, at den indeholder lange passager uden reelt indhold – og noget er endda overstreget. Og at man fra bestyrelsen tillader sig at konkludere, som man gør, er faktisk overraskende – i hvert fald hvis man tager rapporten som udgangspunkt.

Så noget tyder på, at banken ved mere, end man er villig til at sige. Ellers burde man lægge flere forbehold ind i de foreløbige konklusioner. Eller måske gentager Danske Bank-historien sig nu i Swedbank. For der halsede banken jo efter de afsløringer, som bare blev flere og flere.

Nu er der ikke tvivl om, at det er kompliceret at drive finansiel virksomhed. Transaktionerne tælles i millioner og atter millioner. Kunderne er en diffus, digital størrelse, og bankerne skal i øvrigt håndtere stadig flere og stadig mere avancerede produkter – på kryds og tværs af landegrænser.

Det undskylder bare ikke, at bank efter bank bliver taget med fingrene dybt nede i krukken med hvidvasksager. Danske Banks sag i Estland er velbeskrevet. Det samme er Nordeas udfordringer med afdelingen i Vesterport, som har været centrum for dybt mistænkelige transaktioner.

Svenske Swedbank er kommet ud i en hvidvasktornado. Indtil videre rider bankens danske topchef, Birgitte Bonnesen, dog stormen af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jimmy Eriksson/Swedbank.

Denne uge rykkede hvidvaskhistorien ind i den nu statsstyrede Københavns Andelskasse, og i Sverige er Swedbank altså centrum for anklager og forklaringer i milliardklassen.

Går Birgitte Bonnesen nu fri af ansvaret? Det er alt for tidligt at tro. Store aktionærer kritiserer åbent banken og topchefen. Den slags skal man lægge mærke til.

Og så er bankens undersøgelse blot et komma i det videre forløb. Den vil fortsætte i officielt regi. Og kender man de normalt hårde kritikere af svenske finansvirksomheder ret, så er der lagt i kakkelovnen.

Det diskuterede vi på Business i denne uge:

Københavns Andelskasse – en myretue af elendighed
Elendighed på elendighed. Denne uge har afsløret, at nok vidste vi, at det længe havde stået galt til i Københavns Andelskasse, men virkeligheden har vist sig at være endnu værre.

For Børsen har beskrevet, hvordan andelskassen blev brugt til at sende milliarder igennem hvidvasken og detaljer fra andelskassen viser, at man ikke,som i slet ikke, havde styr på selv simple kontrolrutiner.

En pinlig sag – også for danske myndigheder, som tilsyneladende ikke har haft øjnene nok rettet mod det lille pengeinstitut.

Skotterne kan ikke lide kendt dansk jordejer
Anders Holch Povlsen samler ikke alene på tøj- og netbutikker. Han samler så sandelig også på skotske godser, jord og skove i det skotske.

Faktisk i en grad, så han nu reelt er Skotlands største jordbesidder, og den slags er ikke populært i Skotland.

For selv om Anders Holch Povlsen arbejder med et omfattende natur- og skovgenopretningsprojekt, har blandt andet Labour set sig sur på ham og andre milliardærer, som har købt voldsomt op i Skotland.

Så nu prøver det at få ændrede regler, så velhavere ikke længere kan få fingre i så mange naturoplevelser i Skotland.

Stakkels Brexit-briter. Stakkels virksomheder
Mens datoen for UKs farvel til EU stadig svæver rundt i de højere luftlag, blandt venstresnoede Labour-politikere og britiske konservative uden jordforbindelse, er det som om, at folk med stærke følelser for et hurtigt exit, helt har glemt, at bag enhver beslutning følger en konsekvens.

Set herudefra er det forunderligt – ja nærmest skræmmende – i hvor høj grad politik og virkelighed er frakoblet hinanden i Brexit-diskussionen.

Det er som om, at politikerne i UK tror, de står med en stor, gratis buffet – fuld af muligheder og valg, som de selv træffer. Og det er også som om, at man helt overser og overhører ikke bare advarslerne, men handlingerne fra britisk industri.

Peter Suppli Benson er erhvervsredaktør på Berlingske