Endnu en »Gammel Dansk« siger farvel

I dag er det efter 84 år slut med produktionen af sprit i Aalborg. Men De Danske Spritfabrikker er bare én i en række af danske virksomheder, der skifter ejer og flytter produktionen ud af landet.

De Danske Spritfabrikker lukkede mandag morgen ned efter 84 år med produktion af spiritus i Aalborg. Produktionen rykker nu til Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blæsten går frisk over Limfjordens vande, og på et af Limfjordens snævreste punkter har spritten flydt frisk fra de store tapperier i Aalborg siden 1930’erne. Kort tid efter, den ikoniske spritfabrik stod færdigbygget i 1930, sprøjtede man danske klassikere som Rød Aalborg og Gammel Dansk ud af hanerne, men nu er det helt slut efter 84 år.

Efter kun at have ejet virksomheden i et års tid flytter Arcus Gruppen produktionen til Norge, og det betyder, at virksomhedens aktiviteter lukker i Aalborg. 14 medarbejdere bliver afskediget.

Mange traditionsrige virksomheder er i de senere år blevet opkøbt, eller har flyttet produktionen ud af Danmark. De Danske Spritfabrikker er kun den seneste virksomhed i en lang række. De Danske Spritfabrikker kom allerede i 2008 på udenlandske hænder, da franske Pernod Richard købte spritfabrikkerne.

Der vil stadig blive produceret Gammel Dansk og Rød Aalborg til danskerne. Det vil nu foregå fra Arcus Gruppens fabrikker i Norge, hvorimod den traditionsrige Brøndums Akvavit allerede i 2013 blev solgt videre fra norske Arcus til det statsejede, finske selskab Altia.

Pandora-smykker og hovedparten af de ikoniske Royal Copenhagen-stel produceres i Thailand. Mærsks containerskibe bygges ikke længere på Lindø, men ofte i Sydkorea. Lego har for nylig været i vælten for at flytte arbejdspladser til Østeuropa, og nu siger De Danske Spritfabrikker farvel til de sidste par håndfulde ansatte i Nordjylland.

Det er dog ofte på ejersiden, at landeskifte har været totalt, og nogle danske virksomheder insourcer, og endnu flere overvejer det, da outsourcingen ikke i alle tilfælde har haft den ønskede effekt. Udover De Danske Spritfabrikker, som nu er norsk, er mange andre traditionsrige virksomheder på udenlandske hænder, og det er langt fra kun for nyligt, ejerskifterne har fundet sted.

Se billedserien med en lang række af de danske virksomheder, der fik udenlandske ejere.