Endnu en dansk virksomhed lukker forretningen i Rusland

En dansk producent af el- og vandmålere, Kamstrup, har i al stilhed besluttet at lukke al samhandel med Rusland. Dermed følger selskabet en række andre danske virksomheder, der har trukket sig fra det russiske marked.

Ifølge Yale School of Management er der ingen danske virksomheder, der har fuldt ud har opretholdt forretningen i Rusland. Det gælder også for den danske producent af el- og vandmålere, Kamstrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke sikkert, at du kan kender selskabets navn, men langt mere  sikkert, at du i hjemmet har noget af selskabets udstyr.

Den danske producent af el- og vandmålere Kamstrup har ikke været særlig omtalt i medier, når det kommer til danske virksomheders forretninger i Rusland.

På dagen for Ruslands invasion i Ukraine, oplyste Kamstrup til nichemediet Cleantechwatch, at man ikke ville udtale sig om situationen.

På Berlingskes spørgsmål oplyser Kamstrup nu, at virksomheden allerede i marts tog beslutningen om at trække sig fra Rusland og Belarus. En proces, der nu er i gang, lyder det.

»Som reaktion på Ruslands invasion og aggression over for Ukraine tog vi i marts 2022 en beslutning om at lukke ned for al samhandel med Rusland og Hviderusland (Belarus, red.). Vores kontor, medarbejdere og lokale samarbejde med forhandlere er lige nu under afvikling efter gældende regler,« skriver Kamstrups brand- og kommunikationsdirektør, Louise Vestergaard-Hansen, i en e-mail.

Ligeledes oplyser virksomheden, at omsætningen i Rusland har ligget på mellem fem og ti millioner kroner årligt.

Dermed udgør den russiske omsætning en beskeden andel af de i alt 2,4 milliarder kroner, som virksomheden opnåede i omsætning i 2021.

Flugten fra det russiske marked

Ifølge Yale School of Management, der løbende holder styr på virksomheders aktiviteter i Rusland, er der ikke flere danske virksomheder i Rusland, der har opretholdt forretningen som førhen.

En række virksomheder modtager dog den næstlaveste karakter af den amerikanske skala – et D.

Det er virksomheder, der udskyder fremtidige planlagte investeringer, udvikling og markedsføring, mens de opretholder væsentlige forretninger.

Her fremgår blandt andet ECCO, der har suspenderet nye investeringer, men som stadig holder de 250 russiske butikker åbne.

Topkarakter til danske virksomheder

I den anden ende af skalaen opnår en række danske virksomheder topkarakterer.

Det er virksomheder, der ifølge Yale-listen fuldt ud har stoppet det russiske engagement eller har forladt Rusland.

Den liste tæller virksomheder som blandt andet Carlsberg, der besluttede at sætte den russiske del af selskabets forretning til salg efter flere hæsblæsende uger, hvor bryggeriet var udsat for massiv kritik for at opretholde engagementet i Rusland.