Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De danske ingeniørvirksomheder kaster sig i stigende grad over USA, hvor der er en massiv efterspørgsel på ingeniørprojekter inden for infrastruktur, energiudvinding og energieffektivisering. Senest har den danske ingeniørvirksomhed Rambøll opkøbt den amerikanske ingeniørvirksomhed Excel Engineering med speciale i olie- og gas-industrien i Houston, Texas, da det forventes, at USA inden for få år generobrer sin position som verdens største olieproducent.
Administrerende direktør John Sørensen i Rambøll Olie & Gas, der er en del af Rambøll Gruppen, tør ikke gætte på perspektiverne i aftalen, da han ser USA som et »gigantisk vækstpotentiale«. Etableringen i Houston medfører, at Rambøll får bedre muligheder for at følge sine eksisterende kunder ind på et nyt kontinent samt tilføre helt nye kunder.
»Houston er verdens hovedstad for olie og gas. Her har alle store selskaber enten hovedkontor eller store filialer. Det er verdens navle for branchen,« siger fra John Sørensen via en telefonforbindelse fra oliestaten.
Derfor skal Rambøll Olie & Gas nu ud at vise sig frem for de store selskaber i håb om at lande nye aftaler, fortæller direktøren.
Investering i fremtiden
Henrik Garver, der er administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, mener, at Rambøll har sikret sig en god fremtidsinvestering med opkøbet af den amerikanske ingeniørvirksomhed. Han fortæller, at når Rambøll kommer tættere på Amerikas største olieselskaber, kan det blive lettere for den danske virksomhed at indgå samarbejdsaftaler, når der skal suges olie op af undergrunden i Afrika og Sydamerika, hvor Rambøll også ønsker del i markedet.
Men Rambøll er ikke den eneste danske ingeniørvirksomhed, der øger sin aktivitet i USA. Cowi har tidligere købt sig ind på markedet for den amerikanske infrastruktur, hvor der i de kommende år skal bygges flere broer, havne og lufthavne. Og der er flere projekter på vej inden for energisektoren, vurderer Henrik Garver. Ifølge ham vokser fokuset på energieffektivisering eksplosivt og fylder meget i amerikansk bevidsthed.
»Amerikas energiforbrug vokser, så der er også gode muligheder for, at Rambøll kan træde ind på det amerikanske kontinent med andre af sine kernekompetencer,« siger han og forsætter: »Men det kræver, at Rambøll opkøber flere virksomheder i samme branche, hvis virksomheden vil træde ordentligt ind på det amerikanske marked.«
Hos Rambøll er man ikke afvisende over for allerede nu at kigge på nye virksomheder.
»Det er ikke utænkeligt at vi investerer i flere virksomheder, men i første omgang handlede det om, at vi skulle have et over- skueligt ståsted,« siger John Sørensen.
I dag beskæftiger Rambøll Olie & Gas godt 1.000 medarbejdere. Men direktøren fortæller, at man inden 2020 vil komme op på 4.000 ansatte inden for olie- og gasindustrien.