Endnu en budstorm på vigtigt DONG-projekt

Der er ikke helt lige så stor interesse for de hollandske vindmølleparker Borselle 3 og 4, som der var for de to forgængere, men der er alligevel indløbet hele 26 bud på projektet.

Foto: Henning Bagger. DONG Energy var den eneste byder på Anholt Havvindmølleparken (billedet), men feltet er anderledes bredt på Borssele 3 og 4 i Holland, hvor der er indløbet 26 bud.
Læs mere
Fold sammen

Hvis DONG Energy troede, at det var en klar matchbold at vinde tvillinge-udbuddet Borsele 3 og 4, så må energikæmpen tro om igen.

DONG vandt tidligere på året det første udbud på Borssele 1 og 2 med en noget nær rekordlav budpris for de to hollandske vindmølleparker, men det har ikke skræmt alle konkurrenterne væk. Det hollanske rigstjeneste for virksomheder (RVO), der har stået for udbuddet, meddeler til Berlingske, at der er indløbet 26 bud på Borssele 3 og 4.

»For øjeblikket kan vi sige, at der har været 26 bud på Borssele 3 og 4. Vi kan ikke kommentere på, hvor mange selskaber, der har budt,« skriver talsmand Tom Hoven i en mail.

DONG får dog formentlig mindre konkurrence end ved det første tvillingeudbud i Holland. Her var der langt over 40 bud, men hverken den mængde bud eller de nuværende 26 bud er nødvendigvis et udtryk for, at 25 andre selskaber kæmper mod DONG.

Hvor man i Danmark kun kan byde én gang på havvindmølleudbuddene, er de hollandske reelt skruet sådan sammen, at man nærmest kan byde uendeligt mange gange. Logikken ville tilsige, at man kan byde tre gange per udbud: Ét bud på Borssele 3, ét bud på Borssele 4 og så ét på dem begge.

Udbudsmaterialet er dog skruet sådan sammen, at projektudviklere som DONG kan byde flere kombinationsbud på vindmølleparkerne, og derfor er det ikke til at vide, om DONG er oppe mod én, to eller ti konkurrenter.

DONG vandt som nævnt Borssele 1 og 2, og det faktum vil formentlige give det danske selskab en konkurrencefordel, da der er synergier at hente mellem de to parker. Det er dog meget store spillere, som DONG er oppe imod, og blandt andre britisk/hollandske Shell var en konkurrent på den første park.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår vinderbuddet på Borssele 3 og 4 annonceres, men det bliver formentlig i løbet af oktober.