Endnu en bank nedskriver på landbrug

Landbrugskrisen tvinger nu endnu en bank til at nedskrive på lån til de hårdt prøvede landmænd.

Arkivfoto. De danske landmænd er tynget af store lån og svag økonomi på eksportmarkederne. Krisen leder videre til bankerne, der må foretage store nedskrivninger på lånene til landbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jutlander Bank stiller sig i rækken af banker, der nedskriver på landbruget. I en meddelelse lyder det, at de gruppevise nedskrivninger for landbrugsengagementerne bliver forøget med 37 mio. kr i 2014.

Bankens samlede tab og nedskrivninger for 2014 ventes at udgøre 260 mio. kr., og banken forventer dermed et overskud før skat på 75 mio. kr. for 2014.

Jutlander Bank kommer i samme omgang med en opjustering af forventningen til den primære indtjening i 2014. Den ventes nu at lande på 277 mio. kr. Tidligere havde banken udmeldt intervallet mellem 250-265 mio. kr.

Banken venter nu også en "marginalt lavere nedskrivningsprocent end de seneste par år" i 2014 mod tidligere "en lavere nedskrivningsprocent end de seneste par år".

- Udsigterne for landbrugserhvervet i 2015 er bekymrende som følge af store prisfald på svinekød og mælk, og der hersker endvidere usikkerhed om varigheden af den igangværende krise i landbrugserhvervet, der er kraftig påvirket af handelskrisen mellem EU og Rusland samt Kinas importstop vedrørende mælkeprodukter, skriver banken i meddelelsen.

Nedskrivningen på landbruget kommer efter Finanstilsynets "julebrev" til pengeinstitutterne i december 2014, hvor Finanstilsynet blandt andet giver eksempler på såkaldte "tidlige hændelser".

Jutlander Bank offentliggør efter planen regnskab for 2014 16. februar.

Flere andre banker har i løbet af januar taget ekstra nedskrivninger på deres landbrug saktiviteter. Det gælder Østjydsk Bank, Salling Bank, Skjern Bank, Vestjysk Bank, Lollands Bank og Spar Nord.

LÆS MERE