Endnu en bank kæmper for livet

Den femte bank i år får nu chancen for at kæmpe sig ud af en livstruende krise. Lad os se, om Danske Andelskassers Bank overlever.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu kæmper endnu større dansk bank kæmper nu for livet. Det er Danske Andelskassers Bank, som med fredagens kæmpe nedskrivning nu mangler en kvart milliard kroner for at leve op til Finanstilsynets kapitalbehov.

For bare halvandet år siden var den situation lig med en dødsdom, for så skulle banken finde de manglende 250 mio. kr. over en weekend. I dag får banken væsentligt mere tid, fordi der er indført nye og lempeligere regler for bankkrak fra Finanstilsynets side.

Nuvel, Danske Andelskassers Bank-direktør Jan Pedersen skal nok regne med lange arbejdsdage den næste uges tid, for allerede på onsdag den 5. december udløber fristen for banken. På det tidspunkt skal han levere en troværdig overlevelsesplan, som viser, hvordan han får bankens kapitalstyrke øget så meget, at den igen lever op til myndighedernes vurdering. Nemt bliver det ikke.For Danske Andelskassers Banks kerneområder i Vestjylland, Sønderjylland og på Sydfyn er ikke just præget af boomende økonomisk vækst, der kan øge indtjeningen i den efterhånden noget afpillede bank. Omvendt går det tilsyneladende lidt bedre for landbruget, som dominerer lånebogen i den truede bank.

Det bliver heller ikke nemt at sælge aktier igen, for Danske Andelskassers Bank har næppe så meget goodwill tilbage hos aktionærerne efter man som påtalt af Finanstilsynet gennemførte stangsalg af aktier bl.a. for lånte penge, hvoraf sidstnævnte har givet både politianmeldelse og rigtig meget dårlig omtale. Et alternativ er at forsøge at søge ly ved at fusionere med en større bank.

Det lykkedes jo som bekendt Diba Bank at levere en overkurs til aktionærerne på 110 pct. gennem et dygtigt tilrettelagt salg til Sydbank Men hidtil har Danske Andelskassers direktion og bestyrelse afvist at gå den vej. Men det er også muligt at kæmpe videre, selvom man ligger under Finanstilsynets »bløde« solvensbehov.

Først når man rammer det »hårde« solvenskrav på 8 pct. skal man som bank efter Finanstilsynets nye regler gøre noget drastisk. Og der har Danske Andelskassers Bank nogle hundrede millioner endnu at gøre godt med. Hvis vi sammenligner med de øvrige fire banker, der også har været under deres solvensbehov i år, er det lykkedes for dem alle at overleve indtil videre - den mest dramatiske manøvre gennemlever Vordingborg Bank, som er ved at fusionere med Lollands Bank.Basisbank og Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse bider begge tænderne sammen i håb om igen at rejse sig, mens Østjysk Bank faktisk har formået at kæmpe sig ud på den anden side af solvensbehovet. Selvom krisen også trykker den endnu større Vestjysk Bank, ligger den fortsat på den sunde side af solvensbehovet. Så ja, Danske Andelskassers Bank har stadig en chance, selvom det bliver hårdt arbejde.