"Endelig en SAS-leder, der vil samarbejde"

Mats Jansson er et brud på fem års tradition for, at SAS-ledelsen ikke vil samarbejde med de faglige organisationer, siger Nickolas Fischer, formand for luftfartsfunktionærerne. Han glæder sig til en fremtid uden strejker.

"I fem år har SAS-ledelsen ikke villet samarbejde, og ledelsen har bare dikteret, hvad der skulle ske. Det har ændret sig med Mats Jansson, som har inviteret til åben dialog og skrevet et brev til alle medarbejdere om, at han vil forbedre samarbejdet og starte indefra. Derfor har vi lovet, at vi vil arbejde for total fredspligt i den periode, overenskomsterne fra 2007 varer."

De rosende ord fra luftfartsfunktionærformand Nickolas Fischer faldt på et pressemøde i dag, hvor SAS-ledelsen med Mats Jansson i spidsen samt repræsentanter for SAS-medarbejdernes fagforeninger fremlagde deres planer for et SAS uden strejker.

Udgangspunktet for mødet var et brev til SAS-ledelsen fra seks faglige organisationer i Danmark,, hvor de lover at bidrage til et bedre samarbejde samt at arbejde for at gøre strejker til fortid i det fællesskandinaviske luftfartsselskab. SAS kvitterede med at revurdere en tidligere beslutning om at flytte produktion af ruter væk fra København.

"Ingen af vores medarbejdere kan lide at strejke, så jeg ser frem til, at vi løser konflikter på en anden måde fremover," siger Nickolas Fischer.

I SAS Danmark betegner den administrerende direktør ordene om, at SAS-ledelsen ikke tidligere har villet samarbejde, som "meget bastante".

"Der har været samarbejde i de foregående fem år, men det er klart, at betingelserne har været voldsomme med spareplaner og nedskæringer. Vi har kæmpet for virksomhedens overlevelse, og det gør, at tilstandene bliver barske. Så det tidligere samarbejde skal ses i det perspektiv. Jørgen Lindegaard har kæmpet hårdt for at gøre SAS til en sund virksomhed, og det har ikke været nemt," siger Susanne Larsen.

Hun glæder sig dog utrolig meget over det positive brev fra de faglige organisationer og ser frem til et samarbedje, hvor uenighed ikke løses gennem strejker.