En vigtig byggesten på plads i Maersk Oil

Konceptplanen for det gigantiske norske oliefelt, Johan Sverdrup, som Maersk Oil er medejer af, ligger nu klar. Feltet skal yde et vigtigt bidrag til opfyldelse af Maersk Oils mål om en markant stigning i produktionen i 2020.

Fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en færdig konceptplan for et af Norges største oliefelter, Johan Sverdrup-feltet, er Maersk Oil nået et skridt nærmere målet i selskabets genopretningsplan. Den nye plan fastlægger rammerne for produktionen og udbygningen af det enorme norske oliefelt, og den slår som ventet fast, at produktionen skal i gang i 2019.

Johan Sverdrup-feltet er blandt de fem største oliefelter, der nogensinde er opdaget i Norge, og det består af tre norske olielicenser. Maersk Oil ejer 20 procent af den ene af olielicenserne, mens norske Statoil er hovedoperatør på feltet.

Det har tidligere været fremme, at projektet ville blive en smule forsinket, og den nye plan bekræfter den senest udmeldte produktionsdato. Samtidig fastslår planen i lighed med seneste udmelding, at feltet ventes at indeholde mellem 1,8 og 2,9 mia. tønder olie.

Et af de vigtigste felter

Sverdrup-feltet er et af de vigtige felter for Maersk Oils målsætning om en produktion på 400.000 tønder om dagen i 2020. Målsætningen er et led i selskabets genopretningsplan efter en betydelig nedgang i produktionen de seneste år. I år venter Maersk Oil blot en produktion på 235.000 tønder om dagen mod hele 428.000 daglige tønder i 2009.

Aktieanalytiker i Carnegie, Stig Frederiksen, mener, at »en af de vigtige byggesten i planen er blevet bekræftet med dagens konceptplan.«

»Med dagens meddelelse kan man sige, at Maersk Oil er kommet et skridt nærmere målsætningen i 2020. I min bog er Johan Sverdrup-feltet et af de vigtigste felter for at nå Maersk Oils mål. Men usikkerheden er ikke så stor som flere andre felter, der skal bidrage til målet,« siger Stig Frederiksen.

Han mener, at konceptplanen for Johan Sverdrup-feltet i store træk var som ventet. Udmeldingen om de forventede investeringer var dog en marginal positiv overraskelse.

»Men investeringssummen i første fase er lidt lavere end ventet. De venter en investeringssum på 100-120 mia. norske kr. i første fase, og vi havde ventet et interval på 100-130 mia. norske kr.,« siger Stig Frederiksen.

Større usikkerhed i Angola

Det norske Johan Sverdrup-felt er én af de tre afgørende brikker, der sammen med Chissonga-fundet i Angola og Culzean-fundet i Storbritannien skal sikre stigningen i produktionen. Stig Frederiksen fastslår, at der er betydelig større usikkerhed om det forventede udbytte af Chissonga-feltet i Angola.

»Den næste byggesten er Chissonga-feltet i Angola, og her kan nye meddelelser få større kurseffekt pga. usikkerheden. Her ved vi, at det er kommercielt, og at det kan betale sig at udvinde olien, men vi ved ikke, hvor meget olie der er,« siger han.

Planen for Johan Sverdrup-feltet fastslår, at der i den første fase ventes en produktion på 315.000 - 380.000 tønder om dagen. Det tal vil stige til 550.000 - 650.000 tønder dagligt, når produktionen topper, og levetiden for feltet anslås til omkring 50 år.

Mindre CO2-udslip

Samtidig fastlægger konceptplanen nye detaljer om produktionsmetoderne på Sverdrup-feltet, og det fremgår bl.a., at man vil tage energi inde fra land ud på platformen via et kabel. Almindeligvis benytter man gasturbiner ude på platformen, og metoden på Sverdrup-feltet vil bl.a. mindske CO2-udslippet markant.

Landechef for Maersk Oil i Norge, Morten Jeppesen, udtrykker i en pressemeddelelse stor tilfredshed med planen. Ud over Statoil og Maersk Oil er selskaberne Petoro, Lundin Petroleum og Det norske oljeselskap også medejere af feltet.

Olieselskaberne havde oprindelig ventet en samlet produktion på 1,8 - 3,3 mia. tønder, men det blev i december sidste år nedjusteret til 1,8 - 2,9 mia. tønder. Uanset hvad venter analytikere, at investeringerne i feltet på lang sigt bliver en guldrandet forretning for de fem selskaber, der har andele i feltet.