En upopulær bank, en måske-fyret direktør - og en fodboldkamp, som kan påvirke de danske aktier

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Ida Marie Odgaard

I torsdagens nyhedsoverblik kaster vi et blik på hvidvasksagen i Danske Bank, hvor danskerne nu for alvor begynder at vende banken ryggen. Børsen har interviewet den afgående adm. direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv, der næsten kommer til at sige, at han blev fyret for at gøre plads til Brian Mikkelsen.

Og så er der godt nyt til aktionærerne i Novo Nordisk på en dag, hvor det danske fodboldlandshold kl. 14 spiller mod Australien – en begivenhed, der baseret på erfaringerne fra andre lande, vil sænke aktivteten på det danske aktiemarked.

Trist læsning for Danske Bank

Vi begynder med historien om, at danskerne er trætte af Danske Bank. I en  ny analyse fra konsulenthuset Voxmeter, der hvert år spørger 224.000 danskere om deres holdninger til landets banker, er trist læsning for den store bank.

Siden begyndelsen af året er andelen af danskere, som finder banken troværdig, faldet fra 72 pct. til i dag kun at udgøre 63 pct.

»Det er et kæmpe dyk. Det er yderst sjældent, at vi ser så voldsomt et fald på så kort tid. Danskerne er ganske enkelt begyndt at tvivle på, at de kan stole Danske Banks ledelse,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter til Finans.

Det er især en den store hvidvasksag, som rammer banken. Her er de tilsyneladende lykkedes kriminelle at vaske milliarder af kroner hvide i bankens estiske filial. Danske Bank er da heller ikke selv i tvivl om, at det er hvidvaskskandalen, som rammer banken.

»Det er klart, at sådan en sag ikke påvirker os positivt, og at vi har et stort arbejde med at genvinde samfundets tillid. Vi vil gøre alt for at undgå at blive misbrugt af kriminelle til hvidvask, og derfor har vi i de senere år øget vores ressourcer og styrket vores kontroller og procedurer væsentligt, og i forhold til Estland har vi lukket porteføljen af udenlandske kunder ned for flere år siden,« siger Kenni Leth, pressechef i Danske Bank til Finans.

Fyret eller frivillig fratrådt

Dansk Erhverv valgte den traditionelle formulering om »gensidig fratrædelse«, da organisationen skulle forklare hvorfor tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skulle erstatte Jens Klarskov som ny mand i spidsen for Dansk Erhverv. Formuleringen - der for mange har haft et lettere komiske skær siden Frits Schur brugte de ord, da han fyrede Anders Eldrup i det daværende Dong – kan dog også virke lidt besynderlig om en mand, der ifølge Børsen angiveligt onsdag morgen holdt medarbejdermøde, uden at vide noget om, at han skulle stoppe.

Jens Klarskov vil dog ikke bekræfte, at der er tale om en fyring.

»Jeg tror, du skal holde dig til den pressemeddelelse, der er lavet. Jeg fratræder nu i løbet af et par dage, og det foregår helt udramatisk,« pointerer Jens Klarskov, som har været adm. direktør i Dansk Erhverv siden 2008.

Brian Mikkelsen siger selv, at han blev kontaktet for to uger siden af en headhunter, mens Dansk Erhvervs bestyrelsesformand, Jens Matthiesen, er meget tilbageholdende med at sig noget om forløbet

»Jens og jeg har haft et godt forløb og lavet en fin, gensidig overenskomst,« lyder det fra Jens Matthiesen, som begrunder direktørskiftet med et strategiskifte.

Brian Mikkelsen bliver afløst af Rasmus Jarlov (K), der bliver i dag kl. 12.30 bliver præsenteret for dronning Margrethe.

Gode takter fra Novos fremtidshåb

Også er der godt nyt til aktionærerne i Novo Nordisk. Medicinalkoncernens sendte onsdag aften de seneste studier ud for deres fremtidshåb Semaglutid med selskabets eget præparat Victoza og Sitagliptin. Studiet viser, at Semaglutid giver signifikant større reduktioner i langtidsblodsukker og vægt, hvilket er væsentligt i behandlingen af type 2-diabetes.

Fondsbørsmeddelelsen kan læses her.

Milliardkamp om Tiger-kæden

En af årets potentielt største og mest interessante danske virksomhedshandler er få uger fra at nå i mål. Den svenske kapitalfonden EQT s er tæt på at sælge Flying Tiger-kæden efter fire forskellige kapitalfonde har budt på virksomheden. Det erfarer Berlingske fra kilder med kendskab til den forestående handel.

»Der ligger fire bud, som EQT skal tage stilling til inden udgangen af juli,« siger en kilde.

Buddene er bare ikke helt så høje, som EQT, der har ejet Tiger siden 2012, havde håbet på. Derfor overvejer de i EQT stadig, om de i stedet vil sende Flying Tiger på børsen, men allerhelst vil EQT sælge alle aktierne i Tiger i ét hug og undgå den usikkerhed, der følger med en børsnotering. Derfor overvejer kapitalfonden at slække lidt på prisforventningerne.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der kommet bud ind fra de to amerikanske kapitalfonde Kohlberg Kravis Roberts (KKR) og Permira. Derudover har europæiske L Catterton lagt et bud, og det samme gælder kinesiske Fosun, ifølge Berlingskes kilder med kendskab til de hemmelige forhandlinger.

VM-kamp får betydning for aktiehandlerne

Når det danske landshold torsdag går på banen til kampen mod Australien, vil det straks kunne ses i aktiviteten på det danske aktiemarked. Kigger man på erfaringer fra andre lande, vil aktiehandlere og investorer have opmærksomheden mere rettet mod fodbolden og mindre mod handelsskærmene.

»Der er udsving, og de indikerer lavere aktiviteter under fodboldkampen. Det giver et incitament til at kigge på skærmen i stedet for fodboldkampen for at udnytte de muligheder, der kan opstå,« siger Otto Friedrichsen, aktiechef i Formuepleje til Berlingske

Danmark spiller torsdag mod Australien kl. 14, mens det danske aktiemarkedet har åbent.

»Volumen vil være mindre ligesom andre steder,« siger Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet.

Under dette års VM-slutrunde bliver 43 af de 64 kampe spillet, mens aktiemarkederne i Europa og USA har åbent. Sidst en VM-turnering blev spillet på det tidspunkt var i 2010 i Sydafrika. Her viste tallene en betydelig ændring af adfærden på de finansielle markeder rundt om i verden. Når et lands eget hold spillede, faldt aktiviteterne med 55 pct. i gennemsnit, viste en stor analyse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) efter slutrunden. I særligt fodboldglade lande som Brasilien og Argentina dykkede handlen på de lokale børser med 75 og 80 pct. under slutrunden i 2010. I Europa faldt markederne i snit med 38 pct., mens aktiviteten i USA dykkede med 43 pct.

Det er primært de europæiske og de sydamerikanske markeder, der blive påvirket af VM-kampene denne sommer. En liste over, hvilke kampe der finder sted samtidig med aktiemarkedets åbning findes her.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Der synes at være lidt bevægelse i OPECs bagland. Iran modsætter sig ikke helt en mindre produktionsforøgelse og måske kan især Rusland overbevise flertallet om at der i morgen fredag kan nås en enighed om at producere lidt mere for at balancere oliemarkedet. Et let forøget udbud på 0,5-1,0 mio. tønder dagligt synes at være indregnet i oliepriserne. Hvis produktionen mod forventning ikke løftes, kan det derimod løfte olieprisen.
  • Novo Nordisk aktien har i 2018 været under et betydeligt kurspres med fald på mere end 15 %. I et nyt offentliggjort sammenligningsstudium har Novo Nordisk dokumenteret større reduktioner i langtidsblodsukker og vægt i det nye håb Semaglutid i forhold til deres egen Victoza og konkurrenters produkter. Meddelelsen er positiv og burde kunne give aktien lidt medvind fra handelsstarten
  • I Asien er der generelt en positiv aktiestemning. Frygten for en eskalerende handelskrig mellem Kina og USA er for en stund nedtonet. Investorerne venter nu på om Donald Trump spiller nye toldkort og –satser på bordet.

Det sker på markederne


I Tokyo får markedet en hjælpende hånd fra valutamarkedet, hvor yen svækkes en anelse i kølvandet af den reducerede risikoaversion.

  • Nikkei-indekset stiger 0,6 pct.
  • I Kina falder Shanghai Composite 0,2 pct.,
  • Hongkongs Hang Seng-indeks ligger med et tab på 0,7 pct.
  • Sydkoreas Kospi-indeks falder 0,5 pct.