En tsunami af klager på vej

Skat oplevede en voldsom strøm af klager over vurderingerne af erhvervsejendomme i både 2006 og 2008, hvor markedspriserne var henholdsvis brat stigende og brat faldende.

Skat oplevede en voldsom strøm af klager over vurderingerne af erhvervsejendomme i både 2006 og 2008, hvor markedspriserne var henholdsvis brat stigende og brat faldende.
Læs mere
Fold sammen

Men det vil være det rene vand i forhold til den klagestrøm, der kommer om i begyndelsen af 2016, vurderer Mikkel Scheel fra DTZ. I perioden frem til da vil man køre videre med de gamle, fejlbehæftede vurderinger.

Problemet er, at et nyt vurderingssystem først skal være på plads i 2015. Men allerede pr. 1. oktober næste år skal der fastlægges en vurdering af erhvervsejendomme. Det kommer så til at foregå ved, at man simpelt hen genbruger de stærkt fejlbehæftede vurderinger pr. 1. oktober 2012.

»For mig at se skubber man et sindssygt stort problem foran sig. Jeg forventer, at der vil komme en malstrøm af klager. En ting er, at Skat har Rigsrevisionens ord for, at der er en myndighedsskøn, der er forkert. Men det bliver kun værre af af, at man helt opgiver at foretage skøn og fremskriver et eller andet, man havde i forvejen. Oven i det har vi et ejendomsmarked, der ikke rigtigt ved, hvor det vil hen, så der er en betydelig risiko for, at værdien af den enkelte ejendom er faldet. Den enkelte virksomhed må reagere ved at sende en klage inden for klagefristen, bare for at være på den sikre side,« siger Mikkel Scheel.

Klagerunderne efter 2006- og 2008-vurderingerne bød på årelange forsinkelser af sagsbehandlingen. Det kan ske igen, hvorfor virksomhederne reelt må indstille sig på risikoen for, at de først får penge tilbage i 2018 eller endda senere.