En tredjedel ren spildtid i byggeprojekter

Flaskehalsproblemer kan blive historie og byggebranchen kan spare 20-30 procent ved at arbejde lige så effektivt som andre brancher.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tredjedel af tiden på en moderne byggeplads går håndværkerne rundt uden at lave spor. Dårlig logistik, materialemangel og forkert byggepladskoordinering betyder lønspild og dyrere byggeri. Sådan lyder kritikken fra Bygherreforeningen, skriver Idag.dk.

- Hvis vi sammenligner med andre brancher ser det forstemmende ud. I forhold til brancher som transport, detailhandel og industri er vi langt bagud i udviklingsgrad, siger formanden for Bygherreforeningen, Knud Erik Busk.

Bygherreforening mener, at en effektivisering kan betyde, at omkostninger kan nedbringes med 20-30 procent og samtidig løse en stor del af problemerne med mangel på bygge-arbejdskraft.

- Byggebranchen har de seneste 20-30 år haft en stagnerende produktivitet. Og det på trods af diverse initiativer, der skulle forbedre den, siger Knud Erik Busk.

I Byggeriet Evaluerings Center er man enig i, at der er for meget spildtid i dansk byggeri. En tredjedel er ren spildtid, en tredjedel er såkaldt nødvendig spild som afhentning af materialer og indstilling af værktøj og kun en tredjedel ren produktion-montage, viser flere undersøgelser ifølge centeret:

- Branchen og entreprenørerne har erkendt, at der skal gøres en indsats for at gøre branchen mere effektiv. Og erkendelse er i hvert fald det første skridt på vejen, siger centrets irektør, Curt Liliegreen.

En nylig rapport fra Aalborg Universitet viser, at hele 39 procent af tiden i et konkret byggeprojekt var ren spildtid - 31 procent var forberedelse og kun 30 procent var produktion.

Kilde: Idag.dk