En topchef træder i karakter

Kåre Schultz overraskede alt og alle, da han onsdag fyrede hver sjette ansatte i Lundbeck og smed dyrebar forskning i skraldespanden. Schultz’ historisk store omstrukturering vil sætte dybe spor de næste mange år i den 100-årige virksomhed.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Ansigterne var som forstenede på flere af de skjorteklædte kvinder og mænd, da de onsdag klokken 10.16 traskede fra Lundbecks højloftede kantine gennem to opslåede døre ud i det fri. Solen strålede fra den blå himmel på medicinalfirmaets glasklædte domicil i Valby.

Handlen med Lundbeck-aktierne var rødglødende, og prisen for en aktie blev handlet op med usædvanlige 19 procent i løbet af dagen. Guldstøvet dryssede omsider på Lundbeck-aktionærerne. Men der var ingen forløsning eller smil blandt de ansatte, der roligt bevægede sig tilbage mod deres arbejdspladser.

På det netop afsluttede »Town Hall Meeting« i Lundbecks kantine var en konkret og barsk virkelighed blevet tegnet op af selskabets øverste chef, Kåre Schultz. Han fortalte Lundbecks godt 6.000 ansatte om 1.000 kommende fyringer, som var nødvendige, forskningen i nye produkter, der ikke længere var råd til, og den fremtid, som pludselig så betydeligt anderledes ud for Lundbecks medarbejdere verden rundt i 57 lande.

Omkring en tredjedel af 1000 varslede stillingsnedlæggelser i Lundbeck vil formentligt ske i Danmark. Her forlader medarbejdere hos Lundbeck i Valby kantinen efter medarbejdermødet, hvor de blev præsenteret for Kåre Schultz' omfattende spareplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Der var gået 91 dage, siden Kåre Schultz for første gang som topchef var gået ind gennem Lundbecks indgangsparti, og nu trådte han for alvor i karakter. Modsat andre nyansatte topchefer i store virksomheder var der ikke noget med at bruge det første halve år på at tale med medarbejdere og samarbejdspartnere for at »lære virksomheden at kende«. Efter blot 91 dage ved magten var den nyklækkede topchef i færd med at fortælle, at verden havde forandret sig; og det måtte Lundbeck også.

De kontante budskaber fra Kåre Schultz blev afleveret som planlagt den formiddag i kantinen, og topchefen gik roligt derfra med sin sorte habitjakke hængende i pegefingeren over venstre skulder, som havde han optrådt med den slags budskaber 100 gange før. For Kåre Schultz var oplevelsen dog noget særligt.

Den 54-årige økonomi-uddannede forretningsmand sprang i maj måned efter en årrække som kronprins i succesfirmaet Novo Nordisk pludselig over til konkurrenten Lundbeck, da han blev tilbudt posten som topchef. Det er første gang i karrieren, at Kåre Schultz indtager rollen som øverstkommanderende, og dermed bliver han ansigtet på alt, hvad der er godt og skidt ved selskabet.

Muligheden for kommende fyringer og omstruktureringer lå i luften, da han satte sig i direktørstolen hos Lundbeck 20. maj. Men omkalfatringen blev lanceret tidligere end ventet, og den er større, end iagttagere havde turdet gætte på.

Aldrig før i Lundbecks historie har en topchef svunget øksen på den måde og fyret 1.000 personer på én gang. Aldrig før har en topchef skåret så brutalt i forskningsprojekterne, der skulle gavne Lundbeck på det lange sigt. En ny og anderledes strømlinet epoke synes på vej i medicinalfirmaet, som fyldte 100 år for blot en uge siden. Reaktionerne på topchefens meldinger spændte fra begejstring til modløshed.

»Det er en sorgens dag. 1.000 mennesker er rigtig, rigtig mange mennesker, så det gør ondt helt indeni,« lød det fra Kim Rosenville, fællestillidsrepræsentant hos Lundbeck.

Der var en trykket stemning i Lundbeck-domicilerne i Valby, efter at den omfattende spareplan blev præsenteret forleden. Her ses fællestillidsmand Kim Rosenville. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Først senere på året ved de cirka 300 ansatte, der mister deres job i Danmark, hvem der er uundværlige, og hvem der må lede efter et nyt job uden for Lundbeck. En del af deres stillinger er hovedkvartersfuntioner, som bliver flyttet til Krakow i Polen. Her er personaleomkostningerne lavere.

Omstrukturering i Lundbeck skal gennemføres over det næste år og er af en kaliber, som vækker opsigt - også uden for medicinalindustrien. Sjældent har en topchef i Danmark sagt farvel til hver sjette medarbejder på én gang. Og sjældent har en topchef bebudet, at han kan og vil høvle de årlige omkostninger ned med tre mia. kroner - svarende til cirka en fjerdedel af omkostningsbasen.

»Planen er historisk for Lundbeck, og også meget drastisk i forhold til de omstruktureringer, vi har set i andre store danske virksomheder,« siger Søren Løntoft, senioranalytiker i Sydbank.

»Det er en usædvanligt omfattende plan. Det er meget sjældent, at vi ser noget så drastisk fra en dansk virksomhed,« supplerer Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

På aktiemarkedet reagerede investorerne stærkt positivt onsdag, fordi de tror på planen. Men også fordi de tror på manden bag den, Kåre Schultz, der for længst har fået tilnavnet »Hard-Kåre«.

»Kåre Schultz er meget kendt i medicinalindustrien og har et stærkt navn på aktiemarkedet. Der er en usædvanlig og tårnhøj tillid til ham, og derfor giver det mening at tale om en decideret »Kåre-effekt«,« siger Michael Friis Jørgensen, der bakkes op af Nordnets investeringsøkonom Per Hansen, der vurderer, at mange af investorerne har »blind tillid« til Kåre Schultz evner som leder.

Manden i centrum, Kåre Schultz, holdt sig fra de store ord, da han kort efter talen til medarbejderne i kantinen stillede sig frem i offentligheden. Den sorte jakke havde han taget på igen, og det sommerbrune ansigt var lagt i seriøse, men venlige folder.

Topchefen formåede at se nærmest upåvirket ud af den dramatiske situation i hovedkvarteret og gled kyndigt af på spørgsmålene, når de handlede om den tidligere ledelses dispositioner eller medarbejdernes følelse af usikkerhed frem mod uddelingen af 1.000 fyresedler. Kåre Schultz ville tydeligvis hellere tale om indtjening, produkter og muligheder i et udfordrende marked. Hver gang pressens spørgsmål bevægede sig i den rigtige retning, lyste han op, som havde han fået en gave.

»Strålende spørgsmål, du stiller«, »det er et enormt godt spørgsmål,« lød det fra topchefen, der lignede alt andet end en nybegynder i håndteringen af det pres, der opstod på dagen, hvor han fik medarbejdere til at græde og aktiemarkedet til at juble.

»Det var hyggeligt. Vi tales ved,« afsluttede han interviewet med flere erhvervsjournalister.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Kåre Schultz havde fuld kontrol over situationen og lignede en mand, der befandt sig godt i sit nye job.

Den tidligere kronprins i Novo Nordisk er hjulpet pænt på vej af en aura, der oser af intellektuelt overskud, ro og umiddelbar tilgængelighed. Hans kropssprog er åbent. Hænderne bevæger sig roligt under brystet i takt med hans tale, og håndfladerne er åbne og vender opad, som var han klar til at gribe, hvis samtalepartneren mistede sit fodfæste.

 

Kåre Schultz får brug for sit omdømme som medicinalbranchens stærke mand, der er løbet ham i forvejen hele vejen til Valby. For spareplanerne i virksomheden er ikke bare omfattende. De er også vovede og kan føre selskabet ind i langvarig krise, hvis beslutningerne viser sig at være forkerte. For Schultz kommer ikke bare til at flytte stabsfunktioner fra dyre Danmark til billigere Polen. Han kommer også til at rykke ved mere fundamentale ting, som kan skade firmaet på sigt. Planen om at bortskære 1.000 job ud af 6.000 betyder, at viden og sammenhængskraft i virksomheden går tabt.

Lundbecks nye topchef, Kåre Schultz, præsenterede sit første regnskab. Ved samme lejlighed orienterede han pressen for en omfattende spareplan, der bl.a. kræver nedlæggelsen af 1.000 stillinger, hvoraf 300 er i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Nedskæringerne betyder også, at der på europæiske markeder bliver renset voldsomt ud blandt salgs- og markedsføringspersonale, og deres marketingbudgetter bliver amputeret. Dermed kommer Lundbeck til at miste markedsandele visse steder i Europa, som selskabet får svært ved at vinde tilbage.

Schultz kommer også til at afskedige forskere og specialister i stort antal og indstille dyrebare forskningsprojekter, der blev søsat under den tidligere ledelse for at sikre Lundbeck nye succesfulde produkter om fem, ti og 15 år. Kåre Schultz ser sig tvunget til at nedprioritere en betydelig del af den igangværende forskning, som ikke ligger inden for kerneområderne depression, skizofreni, alzheimers og parkinsons - det gælder eksempelvis smertelindringsmidler og piller mod alkoholmisbrug.

Og for at få omkostningerne barberet endnu længere ned kommer Schultz også til at stoppe forskningsprojekter i selve kerneforretningen, som han i dag vurderer har den dårligste chance for at give succesprodukter i fremtiden. Beslutningerne fra den nye topchef kan forbedre bundlinjen betydeligt, men rummer også væsentlige elementer af risiko. Kåre Schultz synes dog efter kun 91 dage i virksomheden parat til at tage det hele på sig under mottoetet »hvo intet vover, intet vinder«. Den tidligere kronprins har grebet magten. Han er klar til at være konge.