En-to-Treshiba, tak!

Toshibas nye mini-PC er på mange måder en drøm, men tastaturet er et mareridt, og så er den for dyr.

Den er nem at bære med og rar at arbejde på - havde det ikke lige været for tastaturet. Toshibas anden mini-PC, NB 200, er et godt skridt på vejen men ikke godt nok. Fold sammen
Læs mere
Toshiba kom, ligesom de fleste af de andre PC-fabrikanter, alt for sent ud af starthullerne, da mini-PC-revolutionen begyndte at rulle. Og derfor har efternølerne skullet indhente det forsømte ved hurtigt at sende deres egne mini-PCer på gaden, så markedet ikke blev overladt til de andre.

Det lykkedes ikke ret godt i første hug for de fleste af dem. Toshibas første mini-PC var heller ikke noget at råbe hurra for. Nu er anden udgave kommet, model NB 200. Det er en lækker maskine i flot design og totalt lydløs. Men tastaturet er en katastrofe og er alene nok til, at vi ser frem til »alle gode gange tre«.

Glasklar skærm er ikke nødvendigvis sagen

En skærm på 10 tommer ER bare bedre end de oprindelige mini-PCers ni tommer. Selv om det lyder af lidt, giver den lige præcis mulighed for lidt større tastatur og dermed lidt bedre plads til håndfladerne, mens man arbejder.

Det kan stadig diskuteres, om glansklare skærme er sagen. De ser flotte ud, når man ser film, men da kun en enkelt mini-PC overhovedet har indbygget DVD-drev, bør hensynet til at kunne se noget i solskin og udendørslys i det hele taget veje tungere. En skærm uden højglans er helt klart mere praktisk, når man jo helst skal have mini-PCen med sig overalt.

Et point for strømstikket: der er nemlig heldigvis kun to stikben og ikke tre, som flere producenter - tåbeligt - leverer deres mini-PCer med ... hvorefter man ikke kan bruge dem på farten, hvor der aldrig er jordstik.

Designmæssigt et point mere for en fiks tænd-/slukknap midt på oversiden af batterifronten lige under skærmen. Der er tydeligt lys i, en god detaille.

En tastastrofe

Tastaturet er godt i størrelsen, rart at arbejde på og giver en tydelig fornemmelse af tasternes placering, selv om man ikke kikker. Men så er alt også sagt. Placeringen af tasterne er en katastrofe, som selv efter længere tids brug konstant betyder, at man rammer forkert.

Dels var man gerne fri for prægningen i forskellige farver af det svenske ö og ä samt det norske æ og ø, som sidder præcis modsat det danske. Og så er tegnet ½ utilgiveligt upraktisk placeret lige til venstre for mellemrumstasten, hvor Alt-tasten normalt sidder. Er man vant til at bruge genvejstaster, står der nu konstant ½ i alle ens tekster, uden at man opdager det. På højre side af mellemrumstasten er tegnene blevet anbragt - lige så uheldigt, da tasten normalt sidder til venstre for Z. Endelig er PgUp- og PgDn-tasterne heller ikke ideelt anbragt. Og Home- og End-funktionerne ligger helt oppe i forlængelse af F-tasterne og til venstre for Delete-tasten, gedigent upraktisk.

Mange rigtigt gode tanker

Maskinens design virker derudover gennemtænkt. Der er tre USB-stik, placeret helt fremme på begge sider, hvor man netop har brug for dem, så de ikke er gemt væk, og stik til mikrofon og hovedtelefon sidder klogeligt på siden og ikke på fronten af maskinen. Når man netop tager den bærbare med sig og - i kraft af størrelsen - arbejder på alle mulige og umulige steder, er det umuligt at proppe stik og udstyr ind på fronten af en PC.

Det er derimod udmærket tænkt at placere de lysende markeringer for trådløst net, strøm, tændt PC og batteri m.m. på selve fronten af computeren, så man hele tiden kan se dem (også når låget er lukket).

Selve maskinen har en lækker overflade i mat plastic, så håndfladerne ikke klæber til PCen i varmen. Det er godt, at de to kliktaster ved pegefladen er anbragt under og ikke på siderne af pegepladen; det er nemlig stort set umuligt at vænne sig til tasterne langs siderne.

Og så er Toshiba Mini NB200 aldeles lydløs - den siger ikke noget som helst! Man glemmer fuldstændig, at den er tændt.

Ikke det hurtigste

Windows XP er en god, gammel kending - men bestemt ikke hurtig til hverken at starte eller slukke. Har man først prøvet en PC med Linux, som tænder og slukker på under 20 sekunder, så man lynhurtigt er klar til at gå på nettet eller notere, mens man stadig kan huske, hvorfor man tændte, ja, så føles det som evigheder at vente på Windows.

Og så er der de sædvanlige ankepunkter ved Windows XP: Fjern det forbistrede, forinstallerede engelske tastatur, som ved en fejl kan udløses ved et tastetryk og ændre det danske tastatur til et engelsk.

Prisen er høj, over 3.500 kroner. Og trods flere gode toner er det ikke ekstrainvesteringen værd, for man får snildt mere for færre penge på mini-PC-markedet. Så alle gode gange tre, tak.