En stribe undersøgelser på vej mod hvidvaskmistænkte Swedbank

Flere undersøgelser er på vej til Swedbank, der er mistænkt for at være indblandet i hvidvask af milliarder kroner.

Swedbank selv og myndighederne i Sverige igangsætter nu undersøgelser, der skal undersøge hvidvaskmistænkte Swedbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins

Flere øjne retter sig nu mod Sveriges ældste bank, storbanken Swedbank, der nu er havnet i sin egen sag om mulig hvidvask af mystiske milliardbeløb.

Efter aktiekursen er faldet markant de seneste to dage, er der nu en række undersøgelser på vej mod banken.

Swedbank hyrer selv konsulentselskabet EY, der skal undersøge de anklager, der er rettet mod banken. EY har fået udleveret det materiale, der efter sigende skulle afsløre hvidvask i millarder i banken.

Derudover er Sveriges finanstilsyn også påbegyndt en undersøgelse af banken i samarbejde med Estlands finanstilsyn.

Sagen om hvidvask i Swedbank trækker tråde til Danske Bank, da afsløringer beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank i perioden 2007-2015.

Den finansielle indutri står nu til at miste folkets tillid, hvis man spørger Hans Lindblad, der er adm. direktør i Risgældskontoret i Sverige, ifølge Bloomberg.

»Jeg må sige, at den serielle grådighed der igen og igen dukker op i form af mistanke om uærlig og grådig adfærd, skal stoppes,« sagde Lindblad i et interview i Stockholm.

Lindblads kontor er ansvarlig for bankopløsning og omstrukturering i Sverige.

Swedbank har indtil, at mistanken forekom, afvist, at banken kunne være involveret i sager lignende Danske Banks.

»Bankerne er virksomheder, der kræver tillid, og blot en mistanke om at være involveret i hvidvaskning af penge skader tilliden til bankerne. Og stabiliteten i banksektoren svækkes, hvis tilliden til bankerne er skadet,« siger Lindblad.

For Lindblad er bekymringen nu, at det mulige tab af tillid i det finansielle system kan blive systematisk.

Sveriges Televisions TV-program Uppdrag Granskning har i fem måneder haft adgang til et stort antal hemmelige dokumenter, der beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank.

Undersøgelsen har identificeret over 1.000 Swedbank-kunder, der har konto i Baltikum, men har base i lande, som er kendt fra Danske Banks omfattende hvidvaskskandale.

For de konti, hvor der er flest advarselslamper, der tyder på hvidvask, er der ifølge Uppdrag Granskning løbet beløb svarende til cirka 60 milliarder svenske kroner eller godt 42 milliarder danske kroner igennem.

Det drejer sig blandt andet om såkaldte virksomhedsfabrikker, hvor flere virksomheder for eksempel har adresse samme sted i London.

»Sagen vidner om, at Swedbanks ledelse ikke har haft helt styr på deres forretning. Og for Birgitte Bonnesen er det en skærpende omstændighed, at hun har haft ansvaret for Swedbanks forretning i de baltiske lande i årene 2011-2014, men at hun tilsyneladende ikke har været dybt nok nede i bøgerne til at se, at forretningsmodellen ikke var holdbar,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.